Україна для людей. Бензин подорожчав на 30 копійок

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 23.03.2012 13:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17071

Високі світові ціни на нафту примушують вітчизняні АЗС збільшувати ціни на пальне.

Так, лише за один день в мережі АЗС "ЛУКОЙЛ" найпопулярніша марка бензину А-95 подорожчала відразу на 30 копійок - з 10,99 до 11,29 грн.

За добу 95-й подорожчав також в мережі ОККО та WOG. Ціна виросла на 15 та 11 копійок до 11,20 грн та 11,19 грн відповідно.

Як відомо, пальне дорожчає стабільно вже з середини лютого поточного року. Головною причиною цього є ріст світових цін на нафту через загостренням ситуації навколо Ірану. З початку року вартість нафти Brent на європейському спотовому ринку виросла практично на 20%, а оптова вартість бензину і ДП в Україні - більш ніж на 12% і 7% відповідно.

Крім того, в січні 2012 р. набули чинності нові ставки акцизних зборів на бензини і дизпаливо, які були проіндексовані на 8,9%. Таким чином, акциз на бензин підвищився з 182 до 198 євро на тонні, що вилилось у 18 коп./л.

Щоб стабілізувати ціни на ринку нафтопродуктів, Кабмін нещодавно планував знизити на них акциз. Але проект постанови прийнятий не був, оскільки такі зміни у податках витягнули б багато коштів із бюджету.

Від “Аратти”: Україна - країна феноменів. Зокрема на ринку паливно-мастильних матеріалів.

Ми вже звикли, що кожного разу, коли зростають ціни на пальне, в якості "залізного" аргументу нам подають ціни на нафту на ринку ф’ючерсних контрактів.

Проте, чи купують українські учасники ринку нафту на світових буржах? Ми, чесно кажучи, про таке не чули. Проте, знаємо інше.

Найбільші українські НПЗ працюють на російській давальницькій сировині. Наразі відомо, що російські власники зупинили найбільший в Україні НПЗ у Лисичанську. Вже більше року стоїть Одеський НПЗ. Не на повну потужність працію Кремечугський НПЗ.

Отже, не треба мати академічної освіти, аби зрозуміти, хто створює штучний дефіцит пального на ринку, а відтак - веде проти українців бензинову війну.

Тільки дивно, що російську давальницьку сировину "експерти" називають "світовими цінами на нафту"?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.