Справа Гонгадзе. ГПУ відповіла журналістам, що змогла

Автор/джерело -  © Телекритика



Дата публiкацiї - 23.03.2012 18:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17074

Більшість питань залишилося без відповіді.

Розслідування кримінальної справи щодо замовників та підбурювачів умисного вбивства Георгія Гонгадзе продовжується. Із вказаною справою в одне провадження об’єднана кримінальна справа щодо померлого Юрія Кравченка. Про це повідомила Генеральна прокуратура у відповідь на запит дев’яти журналістських організацій і рухів за підтримки міжнародної організації «Репортери без кордонів».

Під час слідства у статусі свідків допитано зазначених у запиті осіб (Володимира Литвина, Леоніда Деркача та Євгена Марчука), окрім Едуарда Фере, який з 2003 року перебував у стані коми, а у 2009 році помер.

Нагадаємо, Міжнародні та українські журналістські організації й рухи висловили стурбованість відсутністю прогресу в справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Вони вимагали, зокрема, відкритості судового процесу над Олексієм Пукачем, порушення кримінальної справи за фактом тиску на слідчі органи під час розслідування вбивства Георгія Гонгадзе та порушення справи щодо Володимира Литвина, Едуарда Фере, Леоніда Деркача та інших, про причетність яких до злочину йдеться у свідченнях Олексія Пукача.

У запиті до Генпрокуратури журналісти зокрема просили: повідомити, який слідчий прийняв до провадження справу за обвинуваченням Юрія Кравченка, та коли планується закінчити слідство у справі; повідомити, чи планується порушити кримінальну справу за фактом тиску на слідчі органи під час розслідування вбивства Гонгадзе, що було встановлено Європейським судом з прав людини; повідомити процесуальний статус Володимира Литвина, Едуарда Фере, Леоніда Деркача та Євгена Марчука, чиї імена фігурують в показах Олексія Пукача і Миколи Мельниченка, та «проти яких є така ж сукупність доказів, як проти Кучми і Кравченка». Також журналісти просили повідомити, чи планується порушити проти них кримінальні справи, і якщо так, то коли.

На більшість запитань Генпрокуратура не відповіла, написавши, що запит розглянуто, і розслідування триває.

Тим часом, 19 березня Печерський суд міста Києва в чергове відмовився відкрити слухання по справі Пукача. Про це «Телекритику» повідомила представник «Репортерів без кордонів» в Україні Оксана Романюк. На цей раз постанова про відмову була винесена у відповідь на клопотання адвоката Мирослави Гонгадзе Валентини Теличенко. Підстава відмови - «тому що ще не спіймали замовників, і це може зашкодити слідству».

«Цікаво, що попередній процес, на якому судили трьох міліціонерів-виконавців злочину, проводився у відкритому режимі, і нікому й на думку не спадало, що Пукач отримував про нього повну інформацію з преси і це могло якось завадити його упіймати», - каже Оксана Романюк.

1 березня Печерський суд відхилив подібне клопотання про відкриття процесу над Пукачем, яке було подано від імені українських та міжнародних організацій та рухів («Репортери без кордонів», «Стоп цензурі!», Інститут масової інформації, Інститут медіа права, «Телекритика», «Медіафронт», Комітет моніторингу свободи преси Криму, бюро «Свідомо», та «Інтерньюз-Україна»).

«Уся ця ситуація - це ще одна ілюстрація стану правосуддя в Україні, і такі картинки набувають особливої актуальності, якщо згадати, що скоро вибори. Крім того, у цьому році відбудеться низка важливих міжнародних подій. Навіщо Україні цей негативний імідж? Спадає на думку, що на терезах знаходиться щось таке, що переважає ці досить глобальні ризики. Ще однією метою влади може бути саме замовчування - інтерес до процесу в суспільстві помітно згас, а нові факти можуть його розворушити, і знову витягнути на світло низку неприємних питань. Але ці питання нікуди не зникали, вони виринають знову і знову, і на їх фоні відсутність зрушень виглядає безсило і безперспективно», - зазначає Оксана Романюк.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.