За кого проголосує Донбас?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 26.03.2012 12:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17077

Чи не вперше вибори до Верховної Ради відбудуться на тлі помітного падіння рейтингів Партії регіонів на її вотчині – на Донеччині. Втім, це не означає зростання довіри до опозиції.

Мешканка Донецька Ірина на усіх попередніх виборах, як і більшість мешканців донецького регіону, принципово голосувала за Партію регіонів. Цього разу її позиція теж чітка, але цілком інша. "Я взагалі не піду на вибори, я розчарована",- заявляє вона. Невдоволення життям в Донецьку зростає – це один з головних висновків соціологічного опитування компанії Research and Branding Group, яку вважають близькою до Партії регіонів. "Важливий сигнал для влади – протестні настрої, спрямовані передусім на захист своїх економічних прав, зокрема акції "афганців" та "чорнобильців" у Донецьку.

"Ці вимоги мають бути враховані владою, оскільки спостерігається доволі сильне падіння її рейтингу",- зазначив в коментарі Deutsche Welle директор компанії R&B Group Євген Копатько. За словами учасника дослідження, донецького соціолога Кирила Чабанова, дії влади не покращили життя донеччан "вже сьогодні", як обіцяли колись виборчі ролики "регіоналів".

Імітація альтернативи

"Невдоволення економічною політикою Партії регіонів справді зростає. Утім, ситуація на парламентських виборах на Донеччині принципово не зміниться",- прогнозує керівник соціологічної служби центру політологічних досліджень Кирило Черкашин. За його словами, дещо покращилися позиції комуністів, і вони заберуть частину протестного електорату. Утім, погоди це не зробить, оскільки "вони отримають стільки голосів, скільки дозволить Партія регіонів",- зазначає експерт.

На його думку різноманітні політичні формування націоналістичного спрямування взагалі не мають популярності в регіоні. А ще певна частина опозиційних організацій створена для імітації альтернативи, а насправді співпрацює з партією влади. Утім, на думку експерта, найбільша проблема в тому, що опозиційні сили малопопулярні, слабкі і не можуть залучити на свій бік значну кількість виборців.

Безресурсна опозиція

Передвиборна ситуація на Донеччині, безумовно, дуже відмінна від попередніх років, кажуть оглядачі. Насамперед її особливістю є зростання протестних настроїв та падіння рейтингу Партії регіонів, каже в інтерв’ю DW керівник обласного Комітету виборців України Сергій Ткаченко. Утім, зауважує він, не треба вважати, що падіння рейтингу партії влади автоматично веде до зростання рейтингу місцевої опозиції, в цьому не має прямої залежності, і опозиція має це розуміти.

Тому сказати, що принципово зміниться карта сил, не можна, зазначає Ткаченко. "Донецьк є вотчиною Партії регіонів. Для того, щоб змінити ситуацію, опозиції потрібно б було роками вкладати сюди великий і людський, і фінансовий, і моральний ресурс. Утім, всі опозиційні сили починають працювати з виборцями тут, що називається, "на марші", за півроку до виборів, і якось нашвидкуруч намагаються відірвати електоральний шматок",- зазначає експерт.

Конкурентна боротьба серед однопартійців

Традиційно млява виборча кампанія на Донеччині в умовах змішаної системи обіцяє бути більш інтенсивною, вважають експерти. Основна конкурентна боротьба станеться між самими регіоналами на мажоритарних округах. Передвиборна кампанія в регіоні фактично вже розпочалася, і її учасники виявляють усі форми активності. Опозиція намагається приєднатися до будь-яких акцій протесту, незалежно від приводу. А домінуюча сила, яка володіє всіма адміністративними та фінансовими важелями, обігріває соціально незахищених, вітає жінок, проводить спортивні змагання.

Звертатися до суперечливих питань, як-то статусу російської мови, відносин з НАТО чи з Росією, у тих обсягах, як це було раніше, вже не будуть, вважають експерти. За словами Ткаченка, час від часу будуть використані такі "сірники", які запалюються у певний момент і зміщують увагу виборців. Утім, увести громадян від їхніх повсякденних проблем цього разу буде дуже складно, вважають аналітики.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.