Астрономи прогнозують втечу кількох планет із нашої галактики

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 27.03.2012 11:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17082

У центрі нашої галактики можуть виникати поодинокі планети-втікачі, що віддаляються з Чумацького Шляху на швидкості до 4,5% від швидкості світла.

Дослідники зацікавилися долею планет у подвійних зірок, як близько підійшли до надмасивної чорної діри, розташованої в центрі галактики (об’єкт Стрілець A * - SgrA *).

Попередні розрахунки виявили, що сильна гравітація чорної діри здатна розбити таку пару зірок. При цьому одна з них вийде на близьку орбіту навколо галактичного центру, а друга на високій швидкості полетить геть.

Більш того, подібні гіпершвидкісні світила вже виявлені в галактичному гало. Такою є, наприклад, зірка SDSS J090745.0 +024507, яка віддаляється по прямій від центру Чумацького Шляху з темпом 667 км / с (0,22% швидкості світла). А це вдвічі вище, ніж потрібно, щоб залишити Галактику назавжди.

Тепер фахівці з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики і Дартмутського коледжу (Dartmouth College) визначили: якщо у пари зірок були планети, то відлітають геть, Сонце здатне зберегти їх у себе, а от другий компаньйон (який залишається у чорної діри), може їх втратити.

Причому його планети в такому разі набувають величезні швидкості. Як правило, це 3000-4500 км / с, але за сприятливих умов вони можуть розігнатися й до 13 400 км/с.

"Крім субатомних частинок я не знаю, що ще може залишати нашу Галактику так швидко, як ці планети-втікачі", - говорить один з авторів дослідження Ідан Гінзбург. Результат цієї роботи буде опублікований в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Виявити подібні світи буде вкрай складно, але невеликий шанс є. Адже зуміли астрономи знайти в Чумацькому Шляху самостійні планети, правда, що отримали цю свободу в результаті іншого процесу - викиду з нестабільних молодих сонячних систем.

Додамо, що існує ще одна ситуація, в якій може бути народжений надшвидкісний об’єкт. Несиметричний вибух наднової може надати останкам (нейтронної зірки) воістину величезну швидкість.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.