Солодкого життя не очікується. Влітку подорожчає цукор

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 27.03.2012 11:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17083

Цього літа українцям слід очікувати збільшення вартості цукру приблизно на 10%.

Таку думку висловили учасники тематичної прес-конференції, що відбулася 26 березня.

"Ціни на цукор почнуть підвищуватися вже наприкінці весни - на початку літа. Крайній термін - це середина літа, коли збільшиться споживання з боку населення. Зокрема на консервацію, на варення та інші потреби. Але якогось різкого, систематичного підвищення ціни не буде, тому що запаси високі і будуть такими до кінця сезону", – заявив генеральний директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.

За його словами, головна причина підвищення ціни на цукор - "збільшення попиту, зменшення кількості сезонної пропозиції і необхідність приведення цін реалізації до собівартості виробництва".

Експерт Української аграрної конфедерації Денис Рубченко прогнозує зростання ціни на цукор приблизно на 10% в середині країни.

"Безумовно, ціна має зрости. Насамперед, через рівень інфляції. Також дуже залежить від кількості посівів. Багато посіяли – ціна впала, фермери у збитках, не знають що робити й наступного року вже не сіють, що призводить знову до підвищення ціни. У країні відбувається таке цінове коливання через те, що в нас немає планової економіки, тобто можливості планування посівів на 3-5 років наперед", - сказав експерт.

Рубченко переконаний, що спекуляція на ціні цукру неможлива, оскільки в Україні зараз велика кількість надлишку цього "солодкого продукту".

Зокрема, на кінець сезону в Державному інтервенційному фонді залишатиметься 450 тис. тонн цукру, тобто 30% від загальної кількості.

"У нас люди не настільки дурні, щоб із такою кількістю цукру в країні, зараз купувати його за значно більшою ціною. Більшість населення вже закупили цукор наперед. Тому якщо якісь спекуляції і будуть, то це вже питання до Антимонопольного комітету", – зазначив Рубченко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.