У Венеціанській комісії вважають, що принцип формування округів може спотворити вибори

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 27.03.2012 14:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17087

У Венеціанській комісії стурбовані принципом формування виборчих округів в Україні.

Про це повідомив член Венеціанської комісії Айварс Ендзінс, якого цитує телеканал новин "24".

"Якщо вони будуть створюватися без чітких критеріїв - це порушення рівності. Тому що можна створити маленькі виборчі округи та навпаки - в інших регіонах більші", - зазначив Ендзінс.

Якщо поділити кількість виборців на 225 округів, то в одному окрузі в середньому мало би бути понад 163 тисячі виборців, - переконують у Центрвиборчкомі.

Однак, закон дозволяє коливання щодо кількості виборців в окрузі в межах 12%. Відтак, депутата-мажоритарника десь можуть обирати 140 тисяч українців, а десь - 180.

"До 15% вона вважається ще допустимою. Звичайно ідеальний варіант, коли така межа становить близько 10%, але якщо тут буде застосована виключно математика і нічого крім математики - я гадаю, що цей механізм саме дозволить утворити таким чином округи, щоб ні в кого не було нарікань", - зазначив заступник глави ЦВК Андрій Магера.

Як відомо, рішення щодо утворення максимальної кількості округів у регіонах Центрвиборчком має оприлюднити до 10 квітня.

У ЦВК кажуть, що процес розпочнеться після того, як Конституційний суд вирішить, чи можна створювати три закордонні округи для голосування за депутатів-мажоритарників.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.