Авакова затримали в Італії. Чи доправлять його в Україну?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.03.2012 17:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17092

В Італії затримали голову Харківської обласної організації «Батьківщини» і колишнього керівника Харківської області Арсена Авакова, повідомляють в українських МВС та Генпрокуратурі, посилаючись на італійських правоохоронців.

В українських силових відомствах наголошують, що Авакова затримали за кримінальною справою, порушеною в Україні, і зараз готується його екстрадиція. Натомість захисники та однопартійці Арсена Авакова бачать у цій ситуації лише політичне переслідування, яке має на меті ослабити опозицію.

В італійській поліції вже офіційно підтвердили про затримання колишнього голови Харківської облдержадміністрації бютівця Арсена Авакова. Про це в коментарі Радіо Свобода повідомив речник МВС України Володимир Поліщук.

«Вчора працівники Інтерполу в Україні зв’язалися зі своїми італійськими колегами, і вони телефоном надали попередню інформацію про затримання Авакова. Нині надійшла офіційна інформація на відповідному бланку, про те що 26 березня, в італійській провінції Фрозіноне був затриманий Арсен Аваков, – зазначає речник МВС. – Італійська сторона просить в України документи у справі для розгляду її італійською Фемідою. Будуть процесуальні дії та суд, який визначить, екстрадуватимуть його до України чи ні».

Про подробиці затримання Авакова розповів речник Генпрокуратури Юрій Бойченко. «За орієнтуваннями українського бюро Інтерполу 26 березня був затриманий Арсен Аваков, – каже він. – 26 січня цього року прокуратура Харківської області порушила проти нього кримінальну справу за фактом незаконного відчуження понад 50 гектарів землі. На запит італійської сторони Генпрокуратура готує пакет документів, необхідних для його екстрадиції в Україну».

Юрій Бойченко зауважив, що документи на екстрадицію Генпрокуратура України надішле італійським колегам вже найближчим часом, однак прогнозує, що сама екстрадиція може відбутися упродовж кількох місяців, як це бувало в інших подібних випадках.

Арештом Авакова хочуть ослабити опозицію і зменшити підтримку Тимошенко – БЮТ

Наприкінці січня проти Арсена Авакова порушили ще одну справу, вже за фактом перевищення ним службових повноважень. У лютому Апеляційний суд Харківської області не задовольнив апеляцію захисника Авакова, який оскаржував рішення Червонозаводського райсуду Харкова про обрання для нього запобіжного заходу у вигляді арешту, та оголошення його в міжнародний розшук.

Натомість у МЗС України сьогодні заявили, що поки не мають інформації про затримання Авакова де-небудь за кордоном. Також італійська сторона досі не зробила жодних публічних заяв, які би підтвердили чи спростували повідомлення українських силових відомств про затримання Авакова.

Арсен Аваков на момент затримання перебував в Італії у відрядженні, повідомляв днями його адвокат Юрій Вишневецький. За словами адвоката, Аваков розглядав можливість повернення в Україну, враховуючи те, чи він зміг би захищати свої права на батьківщині.

Арсен Аваков очолював Харківську обласну державну адміністрацію з лютого 2004-го до лютого 2010 року. Нині він очолює обласну організацію партії «Батьківщина». Його переслідування є політично мотивованим, і має на меті ослабити опозицію, сказав у коментарі Радіо Свобода депутат-бютівець Володимир Бондаренко.

«Підтекст – один: Аваков – один із найактивніших у БЮТ. До того ж, він виграв вибори у Харкові. До того ж, саме у Харкові знаходиться лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, а відтак саме дії Авакова могли сприяти збільшенню політичної активності довкола цього факту. Не знаю, яким чином це зробили, але це є елемент політичних репресій. Влада хоче винищити на корені всі активні елементи опозиції, бо їх влаштовує опозиція на кшталт Олега Ляшка та Наталії Королевської», – наголосив Володимир Бондаренко.

Він висловив сумнів у тому, що італійський суд дозволить екстрадицію Арсена Авакова, враховуючи політичний підтекст справи проти нього.

Тим часом керівництво партії вже направило листи генеральному секретареві «Інтерполу» та уряду Італії з проханням зважити на очевидну політичну вмотивованість кримінального переслідування Арсена Авакова та звільнити його.

У листах наголошується, що Арсена Авакова, «як і Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та багатьох інших опозиційних лідерів обвинувачено за сумнозвісною статтею 365 Кримінального Кодексу України – перевищення влади та службових повноважень».

«Ця неконкретна стаття КК України… використовується нинішньою українською владою для здійснення репресій проти політичних опонентів шляхом вибіркового кримінального переслідування», – зазначено в листі до «Інтерполу» та італійського уряду.

У партії «Батьківщина» наголошують, що уряди США, провідних європейських країн, а також європейські інституції неодноразово закликали українську владу змінити цю статтю Кримінального кодексу, а також забезпечити звільнення політв’язнів та їх участь у парламентських виборах 2012 року.

З огляду на це керівництво «Батьківщини» просить «Інтерпол» відмовити правоохоронним органам України в організації розшуку, затримання та екстрадиції до України Арсена Авакова «як особи, щодо якої здійснюється політичне переслідування».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.