Астрономи знайшли екзопланети, старші за Землю

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 28.03.2012 16:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17098

Астрономи виявили пару найдавніших екзопланет, чий вік становить близько 12,8 мільярдів років. Вік Землі, для порівняння, становить 4,5 мільярдів років.

В той час, коли ці планети утворилися, галактика Чумацький Шлях тільки починала формуватися.

Вчені шукали планети навколо зірок з низьким вмістом важких елементів - вважається, що такі зірки є одними з найстаріших в космосі. Коли планета рухається навколо зірки, вона змушує останню коливатися, що позначається на радіальній швидкості планети.

Астрономам вдалося виявити пару планет у зірки HIP 11952. Це світило розташовується на відстані приблизно 350 світлових років від Землі в сузір’ї Кита. Маса зірки становить приблизно 0,8 сонячних, а вік - 12,8 млрд. років (правда, з похибкою в 2,6 млрд. років).

Нові планети отримали позначення HIP 11952b і HIP 11952с. Маса першої становить приблизно три юпітеріанські і вона обертається навколо своєї зірки з періодом 290 днів. Маса другої майже в чотири рази менше - 0,8 юпітеріанскої, - а її період обертання становить 7 днів. Обидві планети відносяться до класу газових гігантів.

Згідно з сучасними моделями формування планет, вони утворилися незабаром після зірки з матеріалу, який залишився від формування світила. Таким чином, вік планет приблизно збігається з віком зірки.

За словами вчених, нове відкриття цікаво не тільки старовиною виявлених небесних тіл. Наразі вважається, що, чим нижче вміст металу в зірці, тим менше ймовірність виявлення навколо неї екзопланет. Вчені вважають, що їхня система - важливий приклад, який допоможе прояснити аспекти формування планет навколо таких зірок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.