Для чого «Baker Tilly Ukraine» оцінюватиме ГТС

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 28.03.2012 22:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17104

Оцінювати українську газотранспортну систему буде компанія «Baker Tilly Ukraine». Саме її «Нафтогаз» обрав переможцем конкурсу. На думку експертів, ця компанія має всі можливості для проведення якісної оцінки.

Що ж до самої мети проведення оцінювання, то у фахівців виникають питання.

У другому етапі конкурсу на закупівлю послуг з оцінки вартості активів української газотранспортної системи брали учать три компанії – «Ernst & Young», «Duff & Phelps» та «Baker Tilly Ukraine». Четвертий учасник конкурсу – приватне підприємство «Томас & Сімонова» – не пройшов до другого етапу.

Ціна конкурсної пропозиції «Baker Tilly Ukraine» становить 4 мільйони 100 тисяч гривень. Ця компанія має провести оцінку вартості активів системи магістральних трубопроводів, зокрема, і підземних сховищ газу та об’єктів інфраструктури до 1 серпня.

«Baker Tilly Ukraine» працює на українському ринку 13 років і належить до числа найбільших аудиторських компаній України. Відтак, зазначає Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут, вона має всі можливості, щоб провести оцінку ГТС на належному рівні. Що ж до термінів, встановлених «Нафтогазом», то, каже експерт, вони є реальними.

«Багато залежатиме від того, наскільки швидко і повною мірою компанія отримає запитувану інформацію, – каже Нарбут. – Це вже залежатиме від «Нафтогазу». Що ж до загальних термінів, то, якщо компанія у найближчих два тижні підпише контракт, і, відповідно, упродовж першого місяця отримає вичерпну інформацію, то за два місяці, які лишаться, можна зробити непогану оцінку активів».

Торги за тристоронній консорціум чи здача Росії?

За словами представників влади, головною метою проведення оцінки ГТС є створення газотранспортного консорціуму. Утім, на думку декого з експертів, для реструктуризації «Нафтогазу» вистачить і оцінок, які вже існують.

«Сама оцінка затіяна для того, щоб краще торгуватися і з росіянами, і з європейцями, – це головний мотив», – вважає Олександр Нарбут.

Між тим, представники опозиції заявляють, що оцінка газотранспортної системи не допоможе у створенні газотранспортного консорціуму. За словами члена парламентського комітету з питань енергетики, б’ютівця Олександра Гудими, ініціювали проведення цієї оцінки ті, хто хоче її продати.

«Європейський Союз ніколи не ставив вимогу Україні, що він хоче знати ціну української ГТС, – вважає Гудима. – Це робила Росія. Мета зрозуміла. Коли вони візьмуть її в оренду чи концесію, їм треба Україні щось платити. Маніпуляції із визначенням оцінщика – це погано замаскований план української влади щодо відчуження чи приватизації української ГТС. І ні про який тристоронній консорціум не йдеться, лише про Росію».

Упродовж останніх років українську ГТС оцінювали двічі. Востаннє – 2009 року, під час прем’єрства Юлії Тимошенко. Тоді консалтингова компанія «Увекон» оцінила її у 9,9 мільярда доларів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.