Генетикам вдалося визначити походження третини африканських рис, якими володіє частина європейців

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.03.2012 02:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17106

Група генетиків провела масштабний аналіз мітохондріальної ДНК європейців на предмет наявності африканських гаплогруп і встановила, що більше 35 відсотків африканських рис, якими володіє 1% населення, стали надбанням європейців ще 11 тисяч років тому.

35% африканських рис, що має 1% населення Європи, потрапили з Африки близько 11 тисяч років тому

Робота опублікована в журналі Genome Research.

Для встановлення африканських коренів дослідники вивчали мітохондріальну ДНК європейців із різних країн.

Автори проаналізували представленість в мітохондріальної ДНК гаплогрупи L (без обліку похідних гаплогрупи L3, яка дала відгалудження M і N), характерної для африканців, які живуть на південь від Сахари.

У Європі чисельність носіїв мітохондріальної ДНК гаплогрупи L є меншою одного відсотка від загального числа населення Європи.

Приблизно половина сучасного населення Європи відноситься до гаплогрупи H, яка є найбільш поширеною мітохондріальною гаплогрупою в Європі, менш поширені гаплогрупи T і J. Остання домінує серед українців.

Виявилося, що лише близько 65 відсотків африканських рис було принесено до Європи разом з історично відомими хвилями міграції - за часів Римської Імперії та арабських завоювань Іспанії.

Решта 35 відсотків потрапили до Європи близько 11 тисяч років тому.

Біологи не наважуються назвати точну причину стародавнього генетичного обміну, але вказують, що він міг бути викликаний міграцією європейців на південь у період зледеніння. Повертаючись до Європи під час потепління, європейці, за словами дослідників, могли принести африканські риси.

Гаплогрупи - це групи родинно близьких людей (їх ще називають «спадковим гаплогрупами», або «гаплогрупами роду»), які несуть подібну ДНК, в даному випадку - мітохондріальну, або «жіночу» (є ще Y-хромосомна гаплогрупа, - вона визначається мітками, або картиною мутацій в чоловічій статевій хромосомі, яка передається виключно від батька - по чоловічій лінії роду).

Від покоління до покоління ДНК, у тому числі і мітохондріальна, накопичує мутації. Зазвичай мутації не призводять до будь-яких функціональних змін, а є лише маркерами походження. Групи людей, що володіють схожими генетичними рисами можна на їх основі виділити в гаплогрупи і підгрупи.

Мітохондрії - органели, що містяться в кожній клітині тіла людини і мають свою власну ДНК. Через те, що мітохондрії всіх клітин людини є нащадками мітохондрій яйцеклітини матері, їхня ДНК успадковуються тільки по жіночій лінії - від матері до дітей.

Додамо, що популяційні генетики вважають батьківщиною жінки - останнього спільного предка всіх сучасних людей («мітохондріальної Єви») Африку. Тут відбувся перший поділ людства на гаплогрупи, представники однієї із яких вирушили до Євразії і стали предками сучасних європейців.

Довідка «Аратти».

Склад населення України по гаплогрупам

За мтДНК. Найбільшу поширеність мають гаплогрупи H, U, J, T (72.8%). Також виявлені азійські гаплогрупи A, B, C, D і Z із частотою 2.0%.


За Y-ДНКR1a — 54%, I — 18%, E — 4%, J — 6%, G — 4%, N — 6%, R1b і T по 2%



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.