Вчені розгадали секрет облисіння

Автор/джерело -  © Бі-Бі-Сі



Дата публiкацiї - 29.03.2012 03:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17107

Вчені знайшли біологічну розгадку чоловічого облисіння, що дає надії на появу курсу лікування, здатного зупинити втрату волосся і навіть стимулювати ріст.

Більшість чоловіків починають втрачати волосся, коли їм ще немає 50

Внаслідок низки досліджень над лисими чоловіками і лабораторними мишами американські вчені виокремили протеїн, який є збудником процесу облисіння.

За результатами їхнього відкриття вже розробляють ліки, здатні блокувати виділення цього протеїну, повідомляє видання Science Translational Medicine.

Дослідження може призвести до появи крему проти облисіння.

Більшість чоловіків починають втрачати волосся в середньому віці, і до 70 років у 80% з них спостерігається помітне облисіння.

Ключову роль відіграють чоловічий гормон тестостерон і генетична спадщина. Під їх впливом волосяні фолікули зменшуються, а волосся тоншає. Коли фолікули зменшилися до такого ступеня, що стали практично невидимі, настає повне облисіння.

Вчені Університету Пенсильванії (США) проаналізували, які саме протеїни і гени сприяють чоловічому облисінню.

Вони з’ясували, що в клітинах волосяних фолікул, розташованих в місцях облисіння, підвищується рівень протеїну простагландин D.

Миші, у яких вчені штучно підвищили рівень цього протеїну, облисіли повністю, в той час як у людей після прийняття даного протеїну переставало рости пересаджене волосся.

Професор Джордж Коцареліс з факультету дерматології, який керував дослідженням, сказав:"Нам вдалося з’ясувати, що в клітинах шкіри облисілих ділянок голови у чоловіків підвищений рівень протеїну простагландин, який перешкоджає росту волосся. Таким чином, ми ідентифікували збудника, з яким треба боротися для лікування чоловічого облисіння".

Придушення росту волосся починається, коли протеїн потрапляє в рецептори на клітинах волосяних фолікул, каже професор Коцареліс.

За словами професора, вже розроблено медичні засоби, здатні допомогти боротися з цим явищем, а деякі з них проходять клінічні випробування.

Вчені сподіваються, що їм вдасться виробити препарати, які можна буде намащувати на шкіру голови - і зупиняти облисіння, а, можливо, навіть відновити втрачене волосся.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.