Луценко зустрівся з місією ПАРЄ

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.03.2012 17:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17117

Сьогодні у Лук’янівському СІЗО ув’язнений Юрій Луценко зустрівся зі співдоповідачами Комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи Маріеттою де Пурбе-Лундін та Маіліс Репс, а також секретарем Комітету Басом Кляйном.

Про це повідомила прес-служба «Народної Самооборони».

«Зустріч тривала близько двох годин, проходила вона у кабінеті керівника СІЗО», - повідомила дружина екс-міністра Ірина Луценко.

За словами Юрія Луценка, на його пропозицію відвідати нову «покращену» камеру, аби познайомитися із побутом СІЗО, іноземні гості відмовилися. «Вони прекрасно розуміють, що це заготовлена показуха, тому погодилися подивитися лише ту камеру, у якій я провів попередні 456 днів», - передала слова чоловіка Ірина Луценко.

Дві години розмови були насиченими та змістовними. Як розповів потім дружині Юрій Луценко, співдоповідачки ПАРЄ цікавилися широким колом питань. Зокрема, екс-міністр ще раз акцентував увагу європейських гостей на своєму незаконному арешті із порушенням його конституційних прав, як то відмову визнавати себе винним, відмову від свідчень до розгляду скарги про порушення кримінальної справи в суді та надання інтерв’ю ЗМІ.

Екс-міністр внутрішніх справ також виклав основну суть кримінальної справи проти нього, зауваживши, що інкриміновані йому «злочини» - це звичайні управлінські рішення без перевищення повноважень, які приймалися іншими міністрами як до нього, так і після. Проте саме на його рішення був натягнутий кримінал.

Поцікавилися представниці Моніторингового комітету ПАРЄ у Юрія Луценка і баченням політичної ситуації в країні, майбутніми парламентськими виборами. Екс-міністр поділився досвідом проведених кампаній 2006-го та 2010-го років, акцентувавши увагу на підводних каменях, можливих фальсифікаціях, зупинився на рішенні Конституційного суду щодо Закону про вибори.

За словами Ірини Луценко, співдоповідачок ПАРЄ особливо цікавило питання здоров’я її чоловіка. «Вони прекрасно розуміють, що комісія МОЗ носить лише рекомендаційний характер. Оскільки чоловіка у СІЗО не лікують, а лише дають знеболювальне, це сигнал про відсутність медичного забезпечення ув’язнених», - зауважила дружина екс-міністра. Вона також додала, що останній місяць Ю.Луценку не надавалися навіть знеболювальні, через що його стан погіршився. «Останні два дні він просив зробити йому знеболювальні уколи, аби полегшити біль», - уточнила вона.

Юрій Луценко звернувся до європейських гостей із єдиним проханням – провести незалежне медичне обстеження іноземними лікарями для об’єктивної оцінки його здоров’я. «Луценко розуміє, що замовчування ситуації по його здоров’ю, особливо що стосується печінки та підшлункової, є вкрай небезпечним для нього. Лікувати наявні у нього хвороби в умовах в’язниці неможливо», - наголосила Ірина Луценко.

Поцікавилися гості і перспективою політичного майбутнього Юрія Луценка, чи можливий правовий вихід із політичного колапсу, в якому він опинився, чи то шляхом касації, амністії, чи декриміналізації статей, за якими він засуджений. «Мій чоловік повідомив їм, що він розраховує лише на рішення Європейського суду з прав людини, яке може бути виконане в Україні тільки після зміни влади. Такого харизматичного політика, яким є Юрій Луценко, влада до парламентських виборів не випустить із в’язниці», - сказала Ірина Луценко.

Юрій Луценко подякував представникам ПАРЄ за увагу Європи до його персони, за високу оцінку його як політика вищого ешелону із команди Ю.Тимошенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.