Чи можливі фальсифікації за допомогою реєстра виборців?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 29.03.2012 18:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17119

Центральна виборча комісія доручила органам ведення Державного реєстру виборців знищити зайві записи у цьому реєстрі. За останній місяць виявили близько 8 тисяч подвійних записів.

Тим часом в опозиції стверджують: саме за допомогою неточностей у реєстрі здійснюватимуть фальсифікацію на парламентських виборах, що відбудуться у жовтні.

Реєстр виборців в Україні не відповідає ані українському законодавству, ані міжнародним стандартам, стверджує заступник голови фракції БЮТ-«Батьківщина» Сергій Соболєв. Тож, фальсифікації на виборах чинитимуть саме за допомогою реєстру.

«Реєстру виборців як такого в Україні не існує, всі спроби затвердити терміни його остаточного введення в дію пропущені. Тому я думаю, що це якраз одне з найслабших місць. Через реєстр виборців, мертві душі, які там є, внесення в нього осіб, які не мешкають на території України і не мають права голосувати, тут якраз і відбуваються ключові маніпуляції», – переконує Сергій Соболєв.

Регулярні перевірки

Центральна виборча комісія над реєстром працює постійно, і рішення вилучити з нього зайві записи ухвалює регулярно – щойно виявляють певні помилки, стверджує заступник голови ЦВК Андрій Магера.

«Такі рішення ухвалюють з періодичністю в 1-2 тиждень. За останній рік ЦВК вдалося дуже велику кількість таких записів знайти, мова йде про сотні тисяч таких записів. Адже виборець може проголосувати лише раз, тут мова йде про рівне виборче право, такі рішення ЦВК ухвалює, щоб забезпечити виконання вимог Конституції, законодавства в частині рівного виборчого права. Щоб один виборець не мав два голоси, а інший – жодного», – пояснює Андрій Магера.

PR-хід перед виборами?

Чергова перевірка помилок у реєстрі виборців – це PR-хід Центральної виборчої комісії, вважає голова Комітету виборців України Олександр Черненко. Це особливо актуально перед виборами, зауважує Черненко.

«Ця перевірка не виявить аж таку велику кількість зайвих записів, але очевидно вони там будуть. Це швидше PR-крок ЦВК перед виборами, щоб зайвий раз довести свою відкритість та бажання забезпечити чесні вибори» – вважає голова КВУ.

Державний реєстр виборців із кожним роком стає кращим, говорить Олександр Черненко. Однак контролювати його повинні не лише чиновники та політики, зауважують фахівці. Кожен виборець може перевірити у цьому банку даних інформацію про себе.

Як єдина база, доступ до якої можна здійснити через закриту мережу, Державний реєстр виборців почав діяти три роки тому. Раніше це була інформаційна підсистема «Списки виборців». Паспортні дані виборців для створення реєстру надає міліція, відділи Мін’юсту, що реєструють акти цивільного стану та інші державні органи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.