Тимошенко можуть покласти у німецьку лікарню?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 2.04.2012 10:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17132

Уряд ФРН веде переговори, аби уможливити лікування екс-прем’єра Юлії Тимошенко в німецькій клініці. Таку інформацію підтвердив у суботу речник німецького уряду.

Раніше інформацію про ймовірне лікування Тимошенко в берлінській клініці Chаrite поширилися німецька газета Süddeutsche Zeitung.

За інформацією газети, українська сторона буцімто вже запевнила, що хоче перевірити можливість створення юридичного підґрунтя для звільнення Тимошенко на лікування за кордоном. Газета, зокрема, посилається на слова заступника генерального прокурора України Рената Кузьміна під час його візиту до німецької столиці минулого тижня.

З української в’язниці до німецької клініки?

Німецькі лікарі з берлінської клініки Chаrite обстежили Юлію Тимошенко в Качанівській колонії ще в лютому. За їхніми висновками, екс-прем’єрові необхідне негайне лікування за межами виправного закладу. Від лікування в українських медичних установах Тимошенко відмовляється. Тому відомство федерального канцлера Анґели Меркель запропонувало українській владі лікування екс-прем’єрки в берлінській клініці. Переговори ведуться нібито між керівником президентської адміністрації Сергієм Льовочкіним та радником Меркель з питань зовнішньої політики Кристофом Гойзґеном.

Süddeutsche Zeitung припускає, що Тимошенко можуть допомогти дві обставини: по-перше, що президент Янукович побоїться остаточно псувати відносини з ЄС, а по-друге, небажання затьмарювати настрій футбольного свята «Євро-2012» у червні політичними скандалами. Звільнивши Тимошенко на лікування в Німеччині, українська влада тим самим могла б продемонструвати гуманітарний жест без необхідності визнавати якісь помилки правосуддя, пише далі німецька газета.

Спершу – Тимошенко, потім – угода

Ще під час грудневого саміту Україна-ЄС канцлер Німеччини Анґела Меркель дала чітко зрозуміти президентові Януковичу, що той може забути про подальше зближення України з Євросоюзом, допоки Тимошенко сидить у в’язниці.

На Заході цей процес вважається політично мотивованим. Через це Євросоюз скасував також заплановане на грудневий саміт підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. 30 березня цю угоду парафували, але про підписання, як заявив німецький уряд, можна буде говорити лише тоді, коли українська влада продемонструє політичну волю до дотримання стандартів правової держави.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.