Охолодження мозку людей, які щойно перенесли інсульт, може врятувати життя

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 2.04.2012 14:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17136

Охолодження головного мозку в перші години після інсульту захищає його від незворотних ушкоджень, пов’язаних із порушенням мозкового кровообігу, й може істотно знизити смертність, а також скоротити період недієздатності, пов’язаної з цим ураженням

У пілотних дослідженнях було показано, що зниження температури тіла пацієнта до 35 градусів Цельсія відразу після інсульту не менш ефективне, ніж тромболітична терапія, — воно покращує стан від семи до восьми відсотків пацієнтів, повідомляє The Daily Telegraph із посиланням на дослідження вчених Единбурзького університету, зазначає портал «Медновості».

Охолодження організму після інсульту досягалося введенням у вени пацієнтів охолодженого фізіологічного розчину, а також крижаними обгортаннями.

За підрахунками Малкольма Маклеода (Malcolm Macleod) з Центру клінічних досліджень мозку при Единбурзькому університеті, контрольована гіпотермія може допомогти у відновленні після інсульту щорічно 40 тисячам європейців.

За даними The Daily Telegraph, на випробування пропонованого методу по всій Європі виділено близько 9 мільйонів фунтів стерлінгів. Велику частину коштів надав Європейський союз, у випробуваннях візьмуть участь півтори тисячі добровольців.

Як зазначає Маклеод, охолодження дієве протягом перших шести годин після інсульту, тоді як застосування тромболітичних препаратів ефективне лише чотири з половиною години. Крім того, за словами дослідника, контрольовану гіпотермію можна застосовувати в більшості випадків інсульту, а використання тромболітиків має обмеження і за статистикою підходить лише кожному п’ятому пацієнту.

За словами Клер Волтон (Clare Walton) з британської Асоціації інсульту (The Stroke Association), "охолодження — багатообіцяюча галузь досліджень у сфері лікування інсульту, оскільки відомо, що в гострому періоді нерідко підвищується температура тіла хворого і це ускладнює лікування".

"Крім того, відомо, що контрольована гіпотермія показана для зменшення пошкоджень головного мозку, викликаних травмами. Ми сподіваємося, що вона надасть такий же позитивний ефект і в разі інсульту", — додала Волтон.

Раніше були отримані переконливі дані про те, що контрольоване охолоджування до 32-34 градусів Цельсія пацієнтів з інфарктом або зупинкою серця підвищує їхні шанси на виживання і зменшує ризик пошкодження мозку при порушеному кровопостачанні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.