Як отримати “Вітюліну тисячу”?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 3.04.2012 10:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17139

Ощадбанк України розпочав процес уточнення даних клієнтів, які мають право отримати свої знецінені заощадження в Ощадбанку СРСР.

Виплати вкладникам, які не отримали своїх грошей у 2008-му, коли таку ініціативу впроваджував уряд Юлії Тимошенко, розпочнуться вже на початку літа. Решту почнуть реєструвати у вересні. До кінця року гроші отримають близько шести мільйонів вкладників, обіцяють представники українського Ощадбанку.

Уточнення даних вкладників колишнього радянського Ощадбанку, які, відповідно до доручення Президента Януковича, повинні до кінця року отримати компенсаційну суму за свої знецінені заощадження, відбуватиметься у два етапи. Спочатку вкладник повинен зателефонувати на гарячу лінію Ощадбанку України або зареєструватися на сайті установи, а потім йому назвуть час і місце, де й коли він зможе особисто актуалізувати свої дані. Це потрібно для того, щоб оформити на нього банківську картку.

За один раз вкладник радянського Ощадбанку, як і в 2008-му, зможе отримати до тисячі гривень. Ці гроші будуть перераховані на його картку, щоб уникнути черг при готівкових виплатах, як це було минулого разу, пояснює Сергій Подрєзов, голова правління Ощадбанку України.

«Зареєструвавшись у квітні, можливо, ви отримаєте картку у червні. Якщо у травні – можливо, картку ви отримаєте у липні-серпні, – пояснює він. – До кінця року виплати отримають шість мільйонів осіб. Ми прогнозуємо, що за місяць близько мільйона вкладників буде обслуговуватись і отримувати свої гроші».

Гроші є, необхідності немає – економіст

Прем’єр-міністр Микола Азаров днями заявив, що хоча він критикував ініціативу попереднього уряду щодо грошових компенсацій вкладникам радянського Ощадбанку, вважаючи їх недоцільними у передкризовий період, нинішні виплати він вважає справедливими.

Однак на те, щоб «ощасливити» таку кількість вкладників, потрібно, відповідно, близько шести мільярдів гривень. Для цього необхідно внести зміни до чинного Державного бюджету, де нині про потреби ощадбанківських вкладників не згадується.

Проблем із тим, де взяти кошти, в уряду виникнути не повинно – це невелика сума для бюджету країни, вважає Олександр Пасхавер, президент Центру економічного розвитку. Однак, на його думку, в інтересах ініціаторів проведення виплат зробити цей процес якомога тривалішим.

«Може, не до кінця року. Може, і краще, якщо це триватиме два роки. Виплати проведуть. Але з моєї точки зору як економіста, цей крок не є необхідним – це була політична акція і тоді, і тепер, бо ми не можемо віддати всі борги СРСР. Чому вибрана ця тисяча? Що це таке? Зрозуміло, що це була піар-акція і є піар-акція, і за Юлії Володимирівни, і за Президента Януковича», – зауважує економіст.

Актуалізацію даних вкладників проводитимуть почергово: спочатку – для старших вкладників, потім – для молодших. Вкладники, молодші від 50 років, зможуть прийти для уточнення своїх даних тільки наприкінці липня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.