Вчені з’ясували, чому папір з часом жовтіє

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 3.04.2012 20:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17149

Фізики визначили, які саме хромофори - групи атомів, які обумовлюють колір того чи іншого з’єднання - відповідають за пожовтіння паперу.

Стаття вчених з’явилася в журналі Physical Review Letters.

Папір жовтіє через складний і до кінця поки не зрозумілий процес окислення целюлози. Цей процес супроводжується не тільки зміною кольору, але і зміною структури паперу та його фізичних властивостей. Наразі вчені використовували спектральний аналіз і чисельні методи (на підставі теорії функціонала щільності), щоб визначити, які саме хромофори відповідають за жовтий колір.

Виявилося, що за зміни кольору відповідають хромофори, що складаються з атома вуглецю, пов’язаного подвійним зв’язком з киснем і одним зв’язком з воднем.

На думку дослідників, їх відкриття допоможе реставраторам при відновленні старих документів. Крім цього, можливо, нові результати будуть корисні при створенні паперу, який з часом не жовтіє.

Теорія функціонала щільності, що використовувалась в цій роботі - основний метод для розрахунку електронної структури молекул і конденсованої речовини у фізиці й хімії, заснований на законах квантової механіки. Цей метод регулярно використовується в теоретичних розрахунках.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.