Вчені винайшли універсальну вакцину від грипу

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 4.04.2012 12:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17151

Ізраїльські вірусологи з фармацевтичної компанії BiondVax Pharmaceuticals розробили вакцину, яка ефективна проти різних штамів вірусу грипу.

Результати клінічних випробувань опубліковані в Journal of Clinical Immunology, а також представлені керівником дослідження Тамар Бен-Йедідіа на другому щорічному конгресі по вакцинам.

На відміну від традиційних вакцин, що викликають утворення антитіл у відповідь на гемаглютинін (білок, що міститься на поверхні вірусу грипу і дозволяє приєднуватися до клітини-господаря), універсальна вакцина, названа розробниками "мультімерік-001", складається з дев’яти пов’язаних секцій – ділянок вірусних білків HA, NP і M1. Ці білки знаходяться в різних частинах вірусу грипу і присутні у всіх його штамах.

Бен-Йедідіа випробувала дію вакцини на людях у віці від 65 років, оскільки, за її словами, тільки у 30 відсотків людей похилого віку з’являється резистентність до вірусу після сезонної вакцинації. Також 90 відсотків померлих від грипу пацієнтів складають саме літні люди.

Учасниками другої фази клінічних випробувань стали 90 добровольців старше 65 років. 60 з них отримали ін’єкцію щорічної вакцини проти грипу з додаванням одинарної або подвійної дози мультімеріка-001, або ж тільки мультімерік-001. В якості контрольної групи вибрали 30 осіб, які отримували плацебо. Через 42 дні в крові пацієнтів, ін’єкції яких містили суміш універсальною і основний вакцин, спостерігалося збільшення кількості антитіла - імуноглобуліну G. Рівень антитіла в крові пацієнтів, які отримали в якості ад’юванта одинарну дозу універсальної вакцини, виріс в 37 разів; у тих, чия ін’єкція містила подвійну дозу - в 50 разів.

За словами Бен-Йедідіа, ефективність універсальної вакцини вже доведена на тваринах. Вчені сподіваються продовжити клінічні випробування і довести, що їх вакцину можна використовувати не тільки як додаткове, але і як основний засіб в боротьбі з постійно мутуючим вірусом грипу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.