Міжнародна делегація організацій зі свободи слова занепокоєна умовами роботи ЗМІ в Україні

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.04.2012 12:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17154

Члени Міжнародної делегації організацій, діяльність яких спрямована на забезпечення свободи преси, стурбовані зростанням кількості випадків порушень свободи ЗМІ в Україні.

Про це вони заявили під час зустрічі з головою Адміністрації Президента Сергієм Льовочкіним, йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті правозахисної організації Freedom House.

«На рівні з тим, що члени делегації привітали ухвалення закону про доступ до публічної інформації, а також створення президентської міжвідомчої робочої групи з питань свободи ЗМІ, які, є надія, стануть ефективними і прозорими механізмами, вони також виловили стурбованість щодо низки питань», – йдеться у повідомленні.

«Це – поширення корупції та нестача прозорості, що негативно впливає на пресу, систему правосуддя та суспільство в цілому; потреба у вільному ринку, який забезпечив би процвітання по-справжньому незалежної преси; відсутність незалежності та плюралізму мовників, а також політизація новин; це – почастішання випадків безкарності, особливо щодо тих осіб, які скоюють напади на представників ЗМІ», – наголошують у Freedom House.

На зустрічі з Льовочкіним зокрема були присутні представники Всесвітньої асоціації видавців газет і новин (WAN-IFRA), Article 19, Freedom House, Фундації відкритого суспільства (OSF) й Української асоціації видавців періодичної преси.

«Одне з завдань уряду – сприяти формуванню такого середовища, у якому преса може розвиватися, будучи незалежною від впливу з боку урядових, політичних і економічних важелів», – наголосив президент Всесвітнього форуму редакторів Ерік Б’єраґер. Він також закликав Адміністрацію Президента взяти під контроль виконання Україною міжнародних зобов’язань щодо забезпечення свободи висловлювань і свободи преси.

Як ідеться в повідомленні, члени делегації «висловили розчарування тим фактом, що графік Президента Віктора Януковича не дозволив йому зустрітися з ними особисто». У відповідь Сергій Льовочкін наголосив, що глава держави «надає особливого значення діалогу» з групами, які «зацікавлені у максимально тісній співпраці».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.