Сирна зброя Кремля. Оніщенко не знає, коли українські сири повернуться на ринок Росії

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.04.2012 16:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17159

Україна і Росія домовилися про перелік заходів, що дозволять повернути українські сири на російський ринок.

Утім, керівник федеральної служби у сфері захисту прав споживачів Росії Геннадій Оніщенко, після зустрічей з українськими урядовцями у Києві, заявив, що не знає, коли це може відбутися. У свою чергу міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк повідомив, що фахівці Росспоживнагляду і надалі інспектуватимуть українських сироварів.

Керівник Росспоживнагляду Геннадій Оніщенко повідомив, що для повернення українських сирів на російський ринок дві країни мають створити постійну робочу групу, яка в оперативному режимі врегульовуватиме усі проблемні питання, пов’язанні із поставками сирної продукції.

«Потрібно працювати на постійній основі. Не на рівні керівників, а створити постійно діючу робочу групу, яка буде гармонізувати вимоги, підходи, адміністративні регламенти, а також ті непорозуміння, що можуть виникати у процесі, ми також намагатимемося врегульовувати за допомоги цієї групи», – сказав керівник Росспоживнагляду.

Крім того, Геннадій Оніщенко заявив, що не знає, в які терміни українські сири можуть повернутися на російський ринок. За його словами, це залежатиме від якості двосторонньої співпраці.

Під питанням залишається повернення на російський ринок 60% сиру

У свою чергу міністр агарної політики України Микола Присяжнюк повідомив, що найближчим часом Росспоживнагляд організує перевірки ще двох сироварних заводів в Україні.

«Була проведена інспекція російською стороною молокопереробного підприємства «Гадяч». Були висловлені та протокольно записані зауваження для того, щоб після їхнього усунення знову проінспектувати і ухвалити рішення щодо поставок продукції на російський ринок. Наступного тижня Росспоживнагляд спрямує групу для інспектування заводів, які в сукупності складають сегмент у понад 60 відсотків сирів, що постачаються у Росію», – зауважив Присяжнюк.

За його словами, виявлені інспекцією невідповідності технічного процесу виробництва сиру будуть негайно усуватися.

Із Росією не можна будувати довгострокову стратегію співпраці – Лісітса

Президент «Українського клубу аграрного бізнесу» Алекс Лісітса вкотре наголосив, що українські сири є якісними і не місять рослинних домішок, про що заявляли у Росії. Крім того, він зазначив, що українські виробники сиру не можуть відмовитися від співпраці з Росією, але повинні шукати й альтернативні ринки.

«Росія нам була би цікавою. Інше питання, що не можна концентруватися повністю на Росії. Адже, як показує нам історія, протягом останніх п’яти років в нас вже було щонайменше три сирних війни з Росією. Тому, як партнер, для нас ця країна не є передбачуваною. Якщо вона не є передбачуваною, то відповідно, ми не можемо будувати довгострокову стратегію. А це означає, що українським виробникам сирів і не тільки сирів, треба шукати інші шляхи збуту нашої продукції», – зауважив Лісітса.

У лютому нинішнього року Росспоживнагляд заборонив ввезення сирів трьох українських підприємств – ПП КФ «Прометей», АТ «Пирятинський сирзавод» та ТОВ «Гадячсир», заявивши, що в українських сирах виявлено велику кількість пальмової олії. У Держветфітослужбі України ці претензії назвали безпідставними. Пізніше Росспоживнагляд заборонив ще чотирьом українським підприємствам поставляти сири на територію Росії. До цього списку потрапили Баштанський і Лозовський сирзаводи, «Бель Шостка Україна» і Хмельницька маслосирбаза.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.