Україна не чує Євросоюз

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.04.2012 21:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17161

Ув’язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка – одна з перепон до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

До того ж, не участь цих опозиціонерів у парламентських виборах ставить під сумнів визнання цих виборів демократичними усіма державами-членами ЄС. Про це в середу говорив на брифінгу в Інституті світової політики у Києві посол, голова Представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра. Це була не просто чергова зустріч європейського дипломата з журналістами. Фактично, посол Тейшейра підбив підсумки своєї чотирирічної роботи в Україні.

Жозе Мануель Пінту Тейшейра до головних здобутків своєї роботи в Україні відносить підготовку тексту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Але, напередодні від’їзду з Києва, дипломат визнає: нині ситуація у взаєминах між Україною та ЄС ускладнена, перш за все через демократичний регрес, що спостерігається в Україні.

«Зокрема, ідеться про вибіркове застосування правосуддя проти колишніх урядовців – Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, – зазначає Тейшейра. – Ці справи Тимошенко і Луценка – головні перепони на шляху подальшої асоціації України з Євросоюзом. І це найбільш резонансні події, що відбулись за останні два роки в Україні. Також помітні зменшення плюралізму в суспільстві, певні порушення демократичних норм на місцевих виборах… В економіці спостерігається збільшення перешкод для ведення бізнесу та погіршення інвестиційного клімату унаслідок зростання корупції».

За словами Тейшейри, ув’язнення лідерів української опозиції та проблема їхньої участі у парламентських виборах турбує як інституції ЄС у цілому, так і країни-члени Євросоюзу. Хоча наразі немає єдиної офіційної позиції ЄС з цього питання, визнає представник Брюсселя.

Тож ЄС уважно спостерігатиме за підготовкою і проведенням українських парламентських виборів, зазначає він.

«З цього питання була низка звернень та заяв від керівників та провідних політиків Євросоюзу. Вони заявляли про те, що українські опозиційні лідери, такі як Юлія Тимошенко, Юрій Луценко, повинні мати право брати участь у виборах. Однак на сьогодні, з боку Євросоюзу не висунена офіційна умова щодо цього. Тож на разі, я не можу сказати, яке конкретно рішення ухвалять компетентні органи відповідних країн у належний час», – зазначив голова Представництва ЄС в Україні.

ЄС зупинив технічну допомогу владним інститутам України

Тейшейра визнав і той факт, що через корупцію та небажання влади у Києві дослухатись до рекомендацій Євросоюзу, Брюссель змушений призупинити технічну допомогу владним інститутам України. За словами Тейшейри, ідеться про реформи у сферах управління державними фінансами та державну службу.

Натомість, ЄС і надалі підтримуватиме розвиток громадянського суспільства та молодіжні ініціативи української молоді, зауважив Тейшейра. За його словами. він був і залишається другом України, і не збирається забувати своїх українських однодумців у майбутньому.

«Я знаю, що не усім в Україні подобаються мої висловлювання та заяви з приводу внутрішньої ситуації в Україні. Але прошу пам’ятати: європейська інтеграція перш за все означає серйозні зміни усередині країни, яка воліє інтегруватися з європейською спільнотою», – наголосив Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Він побажав українським журналістам стояти на сторожі європейських демократичних цінностей, що без них справжня євроінтеграція України неможлива.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.