Колишній посол США уже не впевнений, чи Янукович розуміє, що робить

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 5.04.2012 14:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17162

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер заявив, що у своїй політиці на західному напрямі Президент Віктор Янукович припустився низки великих помилок.

Про це пише тижневик Weekly.ua.

За інформацією видання, Пайфер виступив з різкою критикою української влади, виступаючи на конференції «Дрейф України від Європи і західна реакція». Вона відбулася наприкінці березня в дослідницькому центрі Brookings Institution у Вашингтоні.

«На західному напрямі зовнішньої політики Янукович припустився величезної помилки, - схоже, він увірував, що Захід якимсь чином перестане звертати увагу на проблеми демократичного розвитку України. Це частково можна пояснити помилковою думкою, яка існує в Києві, що Україна більше потрібна Європі, ніж Європа Україні. Час же для подібних висновків виявився найбільш невідповідним», - сказав посол.

Пайфер зазначив, що багато хто в Європі і так без особливого ентузіазму ставляться до ідеї прийняття України до Євросоюзу, а відхилення України від демократичних принципів тільки дає більше підстав для аргументів про те, що ця країна не готова стати частиною європейського співтовариства.

«Результат буде негативним для Януковича. З одного боку, зіпсуються його відносини з Європою і Сполученими Штатами, що погано само по собі, а з іншого - погіршення відносин із Заходом ослабить його позиції на переговорах з Росією. Питання полягає в тому, чи розуміє це Янукович. Ще минулого року мені здавалося, що розуміє, але тепер я починаю в цьому сумніватися…», - відзначив дипломат.

Пайфер зізнався, що його непокоїть питання, чи «хвилюють ці проблеми Януковича взагалі, або він настільки захоплений процесом зміцнення своєї власної влади, особливо, у області економіки, що зовсім не печеться про зовнішню політику».

«Можливо, так і є насправді. Але, на мій погляд, Янукович не може дозволити собі такої розкоші, оскільки рано чи пізно він зіткнеться з дуже серйозними проблемами», - зазначив посол.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.