Члени делегації «Freedom house» на власні очі побачили ефективність концтабірного лікування Тимошенко

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.04.2012 14:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17164

Члени делегації «Freedom house» висловили стурбованість станом здоров’я ув’язненого лідера БЮТ Юлії Тимошенко.

Тут нібито лікуватимуть Тимошенко

Про це вони заявили харківським журналістам одразу після спілкування з політиком.

Їхня зустріч віч-на-віч тривала десь годину. Представники «Freedom house» розмовляли з Тимошенко про можливості лікування її та про парламентські вибори, які мають відбутися в Україні восени. Ще до зустрічі колишнього прем’єра з правозахисниками медики влаштували харківським журналістам екскурсію до лікарні, де збираються відновлювати здоров’я Тимошенко.

На території харківської жіночої виправної колонії члени делегації неурядової організації «Freedom house» пробули загалом дев’яносто хвилин. Із колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко вони спілкувалися з годину, розповів виконавчий віце-президент Атлантичної ради у Вашингтоні, член делегації міжнародної неурядової організації «Freedom house» Деймон Вілсон.

«Під час зустрічі вона не могла сидіти, вона лежала, і ми дуже стурбовані станом її здоров’я, її медичною підтримкою і лікуванням. Це важливе питання», – наголосив він відразу після виходу з колонії.

За словами Деймона Вілсона, окрім медичних питань, під час зустрічі йшлося про наступні вибори до Верховної Ради України.

«Вона хотіла підкреслити свою стурбованість тим, щоб наступні парламенські вибори були проведені як чесні й справедливі», – зауважив Вілсон.

Представники неурядової правозахисної організації «Freedom house» наголошують, що не підтримують конкретних політичних партій чи політиків. А мета їхнього приїзду до Києва та Харкова – оцінити стан демократії в Україні.

Як зазначив Деймон Вілсон, в Україні спостерігається тенденція, коли переслідуються політичні супротивники діючої влади.

«Якщо діяльність політика під час його роботи у владі потім іншим керівництвом країни переслідуватиметься в кримінальному порядку, то це призведе до розмивання демократії в Україні», – сказав Радіо Свобода виконавчий віце-президент Атлантичної ради у Вашингтоні.

Паломництво до «лікарні Тимошенко» розпочато, перші – журналісти

За кілька годин до приїзду міжнародної групи правозахисників медики на чолі з першим заступником міністра охорони здоров’я України, головою міжнародної комісії, що опікується станом здоров’я лідера БЮТ, Раїсою Моісеєнко поспішали показати найзручніші умови стаціонару, де збираються лікувати Юлію Тимошенко.

Заради екскурсії Центральною клінічною лікарнею Південної залізниці журналістів запросили на 7:45. Вже з подвір’я видно п’ять заґратованих вікон на дев’ятому поверсі. Там облаштували спеціальний блок, де, можливо, мешкатиме і лікуватиметься опозиційний політик. Двері до спеціального блоку мають кодовий замок. Коли заходиш, на підлозі м’який килим.

Виконувач обов’язків начальника Харківської пенітенціарної служби Євген Бараш запевняє, що у спеціальних приміщеннях лікарні не встановлювали камер відеоспостереження. Поруч із дверима до блоку чергуватимуть охоронці з Качанівської колонії – це будуть виключно жінки. А поруч із цим блоком для Юлії Тимошенко кімнати з медичним обладнанням та столами для витяжки хребта і масажів.

Головний лікар передбачає, що максимум процедур, зокрема лікувальну фізкультуру, Юлія Тимошенко зможе отримувати на цьому поверсі ба навіть у своїй палаті. Медичне обладнання мобільне, сучасне, закордонне. Лише при потребі паціентку-політика можуть спустити на п’ятий поверх у відділення де лікують патології хребта, зауважив Михайло Афанасьєв.

На зв’язку німецькі лікарі

Сама Юлія Тимошенко продовжує наполягати, що на стаціонар погодиться лише тоді, коли з його лікувальними можливостями ознайомляться берлінські лікарі, щоправда, ті поки що не висловлювали бажання приїхати до Харкова, зауважила перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моісеєнко.

А керівник лікарні Михайло Афанасьєв додав, щоб прискорити знайомство Берлінських медиків з цією лікарнею, можна організувати з ними телеміст. Задля цього на першому поверсі працює кабінет телемедицини.

«Ми маємо безпосередній зв’язок із університетською клінікою в місті Фрайбург, Німецькі колеги можуть нам допомагати під час консультацій. А також у нас є телезв’язок з ізраїльськими лікарнями та рядом інших європейських», – розповів головний лікар залізничної лікарні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.