“Газпром” споживачам: “шарика не буде!”

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 20.12.2006 18:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1717

Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Москва не буде встановлювати спеціальних цін на енергоносії для своїх союзників.

Це позбавляє такі країни, як Бєларусь і Вірменію, останньої надії на одержання російського газу за пільговою ціною.

Коментуючи звинувачення в енергетичному шантажі сусідніх країн, які звучать на адресу Росії, Лавров назвав неправомірною постановку питання так, начебто Москва "використовує неоімперіалізм у зв’язку з енергетичними постачаннями".

Ці обвинувачення звучали в основному в зв’язку з припиненням газових постачань в Україну на початку 2006 року, що призвело до газової кризи в Східній Європі.

Вже зараз, те саме загрожує Грузії, якій поки не вдається домовитися з Росією про ціну на газ. Впродовж цього року відносини Москви і Тбілісі впали до найнижчої межі, і в обох столицях навіть робилися заяви щодо можливості збройного конфлікту.

Також Глава МЗС РФ висловив песимізм з приводу розвитку відносин з Грузією.

"Незважаючи на зустрічі з грузинським керівництвом, ніякого впливу на реальний підхід з боку Грузії ми не бачимо і змін на краще не відчуваємо", - заявив міністр.

Лавров сказав, що грузинська політика у відношенні Росії "аморальна", а російська у відношенні Грузії - "моральна". Протягом року Росія ввела економічну і транспортну блокаду Грузії у відповідь на дії Тбілісі у відношенні Абхазії і Південної Осетії, а також арешт російських офіцерів за обвинуваченням у шпигунстві.

Тим часом “Газпром” запропонував Грузії платити в наступному році 235 доларів за тисячу кубометрів газу. Крім того, російський монополіст попросив керівництво республіки визначитися з обсягом закупівель палива, що надходить з Росії, повідомив офіційний представник Газпрому Сергій Купріянов.

В інакшому випадку, підкреслив Купріянов, призначений для Грузії газ буде розподілений у рамках балансу.

"Визначеність з обсягами газу Газпрому вже давно необхідна, з огляду на кількаразові заяви різних представників грузинського керівництва про наміри закуповувати газ не в Росії, а в Ірану, Азербайджану, Туреччині й інших країнах", - пояснив представник.

14 грудня міністр енергетики Грузії Ніка Гілаурі заявила про те, що в 2007 році республіка одержить 1,05 мільярда кубометрів газу з родовища Шах-Деніз в Азербайджану. При цьому ціна угоди не вказувалася.

У свою чергу, грузинський прем’єр Зураб Ногаїделі заявив, що Тбілісі буде підтримувати енергетичні відносини з Іраном і закуповувати в цієї країни природне паливо. Міністр виступив з подібною заявою, незважаючи на позицію США, що вважають довгострокове партнерство між Тбілісі і Тегераном неприпустимим.

Раніше повідомлялося, що Газпром запропонував Грузії закуповувати з 2007 року газ за ціною 230 доларів за тисячу кубометрів. Тим часом до кінця 2006 року Грузія здобуває в Росії блакитне паливо за ціною 110 доларів за тисячу кубометрів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.