Зима обов’язково буде

Автор/джерело -  © Оксана МИРОНЧУК, «Рівненська газета»



Дата публiкацiї - 20.12.2006 21:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1718

Про те, що на вулиці зима, нагадують новорічні прикраси у магазинах та на вулицях міста. А тим часом на деяких деревах з’являються бруньки. Що ж відбувається з природою, коли ж зрештою настане зима і як це впливає на природу, з’ясовувала кореспондент “Рівненської газети”.

“Тепла зима” худ. Савченко Ю.Г.

Керівник групи агрометеорології Рівненського обласного центру гідрометеорології Олена Палагнюк розповіла, що така незимова погода була у 2000 році.

— Сказати, що відбувається щось незвичайне, не можна, — пояснює пані Палагнюк. — Така погода, як нині, характерна для середини листопада.

У грудні середньодобові температури перевищують норму в основному на 3-7 градусів.

До кінця цього місяця, як запевняє фахівець, погода не зміниться. Вночі буде від 1 до 6 градусів морозу, а вдень — плюсова температура. Опади незначні. Проте зима обов’язково буде.

— Звичайно, така погода негативно впливає на рослини, — продовжує керівник. — Нині вони повинні знаходитися в стані спокою, але деякі з них вдень вегетують.

Через це вони не проходять фазу загартування й не готові до настання холодів.

Доцент кафедри водогосподарської екології, гідрології та природокористування НУВГП Юрій Грищенко зазначає, що таке потепління для природи несприятливе.

— Негативно впливає грудневе тепло й на птахів. Вони знаходяться у невизначеному стані — не знають, що їм робити — летіти у теплі краї чи залишатися, — зауважує пан Грищенко.

Так само, як і тварини. Приміром, ведмеді в цю пору вже мають впадати в сплячку.

— Тим, хто живе в зоопарку, буде простіше, а що ж робити тваринам у лісі, коли вдарять морози, — розмірковує пан Грищенко. — Чи зможуть вони заснути?

До того ж така погода негативно вплине й на майбутній врожай.

Юрій Грищенко вважає, що природа збурилася через кілька причин. Це глобальне потепління, циклічність погоди, викиди в атмосферу й зменшення озонового шару.

Натомість вчений-агроном Роман Ратич радить нині людям заготовляти тирсу, солому й коли почнуться морози, вкрити шаром ті рослини, які вже проростають, щоб вони не позамерзали. Поки тепло, цього робити не можна, бо це буде лише їх гріти.

— Якщо людина посадила дерева восени, то до стовбура треба насипати землі у вигляді конуса, — пояснює пан Ратич. — Те саме можна зробити й для кущів аґрусу, малини, смородини, багаторічних квітів, троянд.

Коли будуть морози, інші дерева можна вкрити шаром 10-20 см із тирси або ж соломи, перегною.

Також вчений-агроном радить удобрювати землю фосфорно-калійними добривами, мікроелементами, бо це загартовує рослини. А от азот може зашкодити рослинам.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.