Чи не спричинить введення біопалива проблеми автовласникам?

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 9.04.2012 10:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17185

Починаючи з 1 січня 2013 року увесь бензин, який продається в Україні, в обов’язковому порядку мусить містити 5% біоетанолу, а 2014 року - 7%. Такі норми містить законопроект, розроблений Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

"Ми вносимо законопроект, сподіваюся, він буде прийнятий на засіданні уряду. Це дозволить, з одного боку, знизити закупівлі нафти, а з іншого - завантажити сільгоспвиробників", - повідомив очільник відомства Юрій Бойко, пише "Комерсант-Україна".

Як розповіло високопоставлене джерело видання в Міністерстві аграрної політики і продовольства, відомство пропонує, щоб весь біоетанол вироблявся на спиртзаводах України. "Замість готового бензину в Україну може поставлятися напівфабрикат - Eurobob, який стане бензином після того, як в нього додадуть біоетанол, вироблений на спиртзаводах України", - підкреслив співрозмовник.

Раніше міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк оцінив можливості виробництва біопалива майже в 5 млн т на рік, що, на його думку, дозволить на 30% замістити імпорт світлих нафтопродуктів.

Обов’язковий вміст біоетанолу в бензині також дозволить уряду підвищити ціну заводів "Укрспирту", які готуються до приватизації, вважає заступник директора дослідницького центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, Мінагрополітики вже готує до приватизації 20 заводів з виробництва спирту, що входять в держпідприємство "Укрспирт". При цьому мова йде про підприємства, які не виробляють спирт і, фактично, простоюють. Після продажу приватному інвестору вони повинні будуть зайнятися випуском біоетанолу.

"За нашими оцінками, якщо Мінагрополітики вдасться ввести пропоновану норму, це дозволить забезпечити спиртзаводи щорічним ринком збуту в $ 280 мільйонів", - підрахував Геннадій Рябцев.

Проти ініціативи Мінагрополітики виступають нафтовики. "Не можна порівнювати виробництво і вміст біопалива, наприклад, в Бразилії при середньорічній температурі близько 24 ° С, і в Україні, де вона набагато нижча. Через зміни температур існує небезпека розшарування палива", - пояснив голова правління "Укртатнафти" Павло Овчаренко.

"Додавання спирту в бензин призводить до підвищення октанового числа, а розшарування призведе навпаки до падіння октанового числа, що в свою чергу може спричинити перегрів двигуна і його погану роботу", - говорить провідний науковий співробітник Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України Владислав Кисельов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.