Виборами по гривні. Чи витримає валюта навалу проФФесіональних популістів?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 9.04.2012 10:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17186

Аналітики, опитані Мінекономрозвитку, очікують, що вкінці року гривня девальвує до 8,34 грн за долар. Основний ризик для курсу економісти бачать в збільшенні соціальних виплат перед парламентськими виборами.

Як пише видання «Коммерсанть-Украина», Мінекономрозвитку і торгівлі оприлюднило щоквартальний консенсус-прогноз перспектив розвитку економіки, який є позицією експертів 15 державних, міжнародних і приватних організацій.

З документа випливає, що в порівнянні з оцінками, виставленими в листопаді 2011 року, очікування аналітиків щодо курсу гривні в кінці 2012 року погіршилися – з 8,19 грн / $ до 8,34 грн / $. При цьому оцінки експертів були виставлені в діапазоні від 8 грн / $ до 8,8 грн / $. Ще восени вони очікували, що максимальне значення курсу не перевищить 8,5 грн / $.

Незважаючи на те, що максимальна оцінка за підсумками року становить 8,8 грн / $, середній обмінний курс протягом 2012 року експерти розраховують на рівні 8,1 грн, що навіть нижчий, ніж був восени – 8,14 грн.

«Ми були не єдиними, хто прогнозував таку девальвацію. Наші розрахунки будуються, виходячи з дефіциту платіжного балансу, який не перекриється профіцитом фінансового рахунку, адже потік прямих іноземних інвестицій в країну практично закритий», – розповів начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.

Експерти, опитані міністерством, очікують в 2012 році прямі іноземні інвестиції в середньому в обсязі $6млрд з невеликим зростанням в 2013 році до $6,5 млрд. Дефіцит рахунку поточних операцій в 2012-2013 роках складе $9,7-9,6 млрд.

Середній прогноз курсу 15 експертів на 2013 рік становить 8,39 грн / $, тоді як на кінець наступного року - ,69 грн / $. Найбільш оптимістичні аналітики називали як ймовірний обмінний курс 8 грн / $, песимістичні – 9 грн / $. На 2015 рік поточний консенсус-прогноз по валюті склав 8,8 грн / $.

Найбільшим зовнішнім ризиком для розвитку економіки Україна фінансисти вважають неотримання фінансування від МВФ. Також проблемою стане падіння цін на сировинних ринках, посилення боргової кризи в єврозоні, ескалація військового конфлікту на Близькому Сході. Головний внутрішній ризик-збереження низької кредитної активності комерційних банків.

Одержаний консенсус-прогноз директор Інституту економіки і прогнозування НАНУ Валерій Геєць називає оптимістичним варіантом розвитку країни:

«Кілька місяців ми спостерігаємо аномально низьку інфляцію. Але все залежить від того, як інфляція буде рости до кінця року. Якщо вона буде в районі 4%, то є шанси утримати прогнозний курс, адже його зниження до 8,4 грн / $ дуже невелике, складає всього 5%. Але дуже багато невизначеності вносять вибори та пов’язані з ними соціальні ініціативи. Якщо велика грошова маса вийде на ринок, все буде набагато гірше».

Тому в прогнозної «м’якої» девальвації фінансисти бачать тільки позитив для економіки. «Та конкурентна перевага, яку країна отримала після девальвації 2008 року, практично зникла, є економічна доцільність у здійсненні чергового кроку», - пояснює Сологуб.

У складанні прогнозу брали участь фахівці Мінфіну, програми розвитку ООН в Україні, Інституту економіки та прогнозування НАН України, Науково-дослідного економічного інституту, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Національного інституту стратегічних досліджень, Інституту еволюційної економіки, представництва МВФ в Україні, Міжнародного центру перспективних досліджень, центру «CASE-Україна», Райффайзен Банку Аваль, БТА Банку, ОТП Банку, Міжнародного фонду Блейзера, Forex Club. Раніше до складання консенсус-прогнозу залучалися інвестиційні компанії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.