Краватка шкідлива для здоров`я

Автор/джерело -  © Елена Дузі



Дата публiкацiї - 6.05.2006 13:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=172

Цей предмет туалету, що рідко буває в пральній машині, є розсадником тисяч бактерій.

У зв'язку з цим Британська медична асоціація (British Medical Association) поширила нові директиви, щоб захистити пацієнтів від мікробів, що живуть у великій кількості в лікарняних палатах: "Лікарі повинні уникати носіння таких нефункціональних предметів одягу, як краватки, на яких заводяться бактерії, стійкі до антибіотиків".

Британська директива ґрунтується на результатах дослідження, проведеного 2004 року медичним центром у Квінсі, Нью-Йорк. Молодого лікаря Стівена Нуркіна вразили численні "краватки, що ледь не торкалися обличчя пацієнтів, які прийшли на прийом". Він не пошкодував сил і підрахував, скільки бактерій знаходиться на цьому аксесуарі. На половині з 42 досліджених краваток була виявлена величезна кількість бактерій. На краватці кожного четвертого медика були виявлені небезпечні бактерії Staphylococcus aureus. Ця бактерія є причиною багатьох захворювань шкіри, серця і легень і стійка до антибіотиків. "Правда і те, що багато директорів клінік пропонують лікарям вдягатися елегантно, щоб викликати більшу довіру", – підкреслює Нуркин.

"Найважливішими правилами є носіння чистих сорочок і миття рук після кожного візиту пацієнта. Що стосується краватки, немає ніякого сенсу носити її у відділеннях лікарень", – говорить Джанфранко Тарсітані, професор гігієни університету La Sapienza в Римі. "Молодший медперсонал, що проводить із хворими по 24 години на добу, навіть і не думає про те, щоб надягти краватку. Лікар за допомогою цього аксесуара демонструє певну дистанцію між собою і пацієнтом. Можливо, лише з цієї причини краватки будуть заборонені в клініках".

В Італії лікарняні інфекції стають причиною смерті від 4500 до 7000 пацієнтів у рік. Цю цифру можна порівнянти з числом жертв дорожньо-транспортних пригод. Найбільш інфекційно небезпечними продовжують залишатися хірургічні і реанімаційні відділення. Третину цих інфекцій, на думку санітарних фахівців, можна запобігти, а ретельне миття рук залишається золотим правилом. Щоб уникнути передачі мікробів, асоціація британських медиків диктує ще більш суворі правила: ніяких краваток, найчистіші манжети рубашек, короткі нігті, заборона ювелірних прикрас на руках і зап’ястях.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.