РУХи об'єдналися. Точніше - розпочали процес

Автор/джерело -  © РБК-України



Дата публiкацiї - 20.12.2006 22:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1720

Народний Рух України підписав з Українською народною партією угоду про організаційне об'єднання.

Про це повідомив народний депутат від НРУ (блок "Наша Україна") Василь Куйбіда.

За його словами, угода "тільки організаційна", тому що невідомо, коли відбудуться наступні вибори до парламенту. Якщо вибори відбудуться в 2007 р., то об'єднання НРУ та УНП не зможе брати в них участь, оскільки, згідно законодавству, партія, яка бере участь у виборах, повинна існувати, принаймні, рік.

Підписана угода констатує початок консолідації правосторонніх сил в Україні, які збираються протиставити себе партіям, що не відбулися в політичному сенсі, таким як "Наша Україна" та БЮТ.

Нагадаємо, що 22 листопада 2006 р. Президент Віктор Ющенко, глава НРУ і міністр закордонних справ Борис Тарасюк та глава УНП Юрій Костенко обговорили можливість об'єднання УНП і НРУ. Крім того, було зазначено, що продовжуються переговори про створення правоцентристського об'єднання між УНП, НРУ, Конгресом українських націоналістів, "Собором" та партією "Свобода".

9 грудня на з'їзді Української республіканської партії (УРП) "Собор" було заявлено про створення нової політичної сили в блоці партій від блоку "Наша Україна", позапарламентських партій, а також могутніх позапартійних сил. За словами лідера УРП "Собор" Анатолія Матвієнка, вона відрізнятиметься від популістського БЮТ, оскільки позиціонуватиметься як ліберальна у сфері економіки. Крім того, стане відмінною від Партії регіонів своєю національно-демократичною позицією в процесах побудови держави.

Крім того, колишній глава політвиконкому партії "Народний союз "Наша Україна" Микола Катеринчук веде переговори з рядом демократичних сил про можливість утворення політичного руху "Європейська платформа для України", яке може надалі стати політичною партією.

Сьогодні екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що ініціює створення нового політичного об'єднання в Україні – громадянського руху народної самооборони. Ю.Луценко підкреслив, що вважає БЮТ одним з союзників, так само як і "Нашу Україну" та інші організації.

Варто відзначити, що сьогодні БЮТ збирається підписати угоду про спільну опозиційну діяльність з Народним Рухом України. За словами заступника голови парламентської фракції БЮТ Олександра Турчинова, народні депутати від НРУ, які входять до складу фракції "Наша Україна", виступили з відповідною пропозицією. О.Турчинов відзначив, що вважає це нормальною пропозицією, оскільки БЮТ не дочекався подібного рішення від всієї фракції "Наша Україна".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.