Без змін у законі про вибори - їхній результат можна скасувати у судовомк порядку

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 10.04.2012 16:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17204

Якщо до закону про вибори не будуть внесені зміни, результати голосування можуть оскаржити у суді.

Про це заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

За його словами, після висновку Конституційного суду, яким закордонних виборців позбавилено можливості голосувати за кандидатів по можоритарці постала необхідність змін до закону про вибори, які б усунули існуючу прогалину. Однак, якщо до виборів необхідні зміни до закону не будуть внесені, ЦВК змушена самостійно визначити, яким чином відбуватимуться вибори на закордонних дільницях.

«Очевидно, у ЦВК виходитимуть з того, що комісії складатимуться з представників дипломатичних установ. Можливо також залишать політичним силам право включити до комісій своїх представників», - сказав Черненко.

За його словами, звичайно може постати питання про об’єктивність голосування, оскільки виборчі комісії можуть бути сформовані не з представників усіх політичних сил, які братимуть участь у виборах.

«Яку б постанову у ЦВК не прийняли, її можна буде оскаржити у суді, оскільки такі постанови - це підзаконні акти, на відміну від закону, який можна оскаржити виключно у Конституційному суді», - сказав Черненко.

Окрім того, він зауважив, що існує складність реєстрації членів комісії, які захочуть працювати за кордоном.

«Реєструватиме тих, хто працюватиме на дільницях за кордоном ЦВК. Тому буде дуже важко подати необхідні документи, зареєструвати їх, а потім повернути назад до закордонних дільниць. Але якщо політична сила чи кандидат мають бажання включити до комісій своїх представників, у них це право повинно залишитися», - сказав він.

Як повідомлялося раніше, КС також визнав незаконним одночасне балотування за партійним списком і по мажоритарці.

Нагадаємо, чергові парламентські вибори мають відбутися 28 жовтня 2012 року, ЦВК має створити 33,5 тисячі виборчих дільниць.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.