Набув чинності закон про систему екстреної допомоги за телефонним номером «112»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 10.04.2012 21:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17206

В Україні сьогодні, 10 квітня, набуває чинності закон № 4499-VI «Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером “112”».

Відповідний документ опублікований у виданні "Голос Україні", повідомляє “РБК-Україна”.

"Система 112" повинна сконцентрувати в собі функції служб "101", "102", "103", "104". Таким чином, після впровадження "Системи 112" вона стане вітчизняним аналогом відомої американської служби порятунку "911" та "Служби 112" в Євросоюзі.

Відповідно до закону, система створюється для забезпечення відповідними профільними підрозділами невідкладних заходів по запобіганню або ліквідації екстрених ситуацій.

Закон передбачає створення у складі територіальних органів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту населенню центрів екстреної допомоги за номером "112", оперативно-диспетчерських служб, підрозділів екстреної допомоги, що будуть працювати з використанням телекомунікаційних мереж, програмних, технічних та інших засобів .

Центри "112", зокрема, забезпечуватимуть: прийняття та обробку екстрених викликів; визначення підрозділів екстреної допомоги населенню, які залучаються для надання такої допомоги; передачу інформації про екстрені виклики до оперативно-диспетчерських служб; взаємодію підрозділів екстреної допомоги населенню під час роботи; ведення обліку та статистичної звітності; зберігання інформації про екстрені виклики.

У свою чергу, оперативно-диспетчерські служби органів державної влади та місцевого самоврядування, зокрема, забезпечують: прийняття екстрених викликів та інформації про них від центрів "112"; формування та оперативну передачу цієї інформації підрозділам екстреної допомоги; координацію дій цих підрозділів; цілодобове чергування.

Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога повідомляв, що постачати обладнання для служби "112" буде американська компанія Hewlett-Packard.

Президент затвердив єдиний номер екстреної допомоги в Україні - "112" 5 квітня.

Свого часу різні чиновники прогнозували, що система "112" почне працювати в травні ц.р. в містах, які приймають Євро-2012. також запуск системи прогнозували на липень. Для того, щоб система запрацювала по всій країні необхідно 650 млн. грн. Відсутні зараз 200 млн. грн, МНС планує отримати в наступного року.

Над створенням системи екстреної допомоги за єдиним номером працюють вже кілька років. Президент Віктор Янукович доручив створити таку службу прем’єр-міністру Миколі Азарову рік тому. Перед цим, аналогічне доручення давав МНС попередній Президент Віктор Ющенко ще в 2007 р.

Зазначимо, що в Росії також уже кілька років працюють над впровадженням служби екстреного реагування "112". Номер "112" - сьогодні це єдиний номер телефону для всіх країн Європейського союзу, за яким треба телефонувати в екстрених випадках.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.