Американці розробили мініатюрний пристрій для руйнування тромбів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.04.2012 02:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17209

Американські інженери розробили пристрій, який самостійно переміщується по кровоносних судинах та може руйнувати тромби або атеросклеротичні бляшки в судинах.

Як повідомляє Medical News Today, групу розробників з Стенфордського університету очолила Ада Пун (Ada Poon).

Пун і її колеги працювали над створенням пристрою, який після введення в організм здатна переміщатися в кровоносному руслі. За словами розробників, сучасна технологія дозволяє виготовити мініатюрні електромеханічні імплантати. Проте основною проблемою при розробці таких пристроїв є їхнє живлення - акумулятори громіздкі, схильні до корозії, а також потребують заміни або підзарядки.

Розробники вирішили відмовитися від використання елементів живлення і забезпечити надходження енергії за допомогою бездротового зв’язку. Пристрій оснастили спеціальної антеною, площа якої становить близько двох міліметрів. На антену подаються електромагнітні хвилі частотою в один гігагерц, що генеруються зовнішнім джерелом.

Американці представили два прототипи такого пристрою. Перший здатний рухатися в заданому напрямку зі швидкістю близько п’яти міліметрів в секунду. В іншому струм протікає вперед і назад по дротяної петлі, за рахунок чого пристрій переміщається, похитуючись з боку в бік.

Пун зазначила, що подібні пристрої підходять як для діагностичних цілей, так і для малоінвазивної хірургії. З їх допомогою можна доставляти лікарські засоби до уражених органів і тканин, а також руйнувати тромби або атеросклеротичні бляшки в судинах, зазначають "Медичні новини".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.