Експертиза підтведила безпідставність претензій Москви до українських сироварів

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 11.04.2012 17:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17220

Незалежна експертиза не виявила рослинних жирів в українських сирах. Але «попався» сир російського виробника

Експертиза чотирьох дослідницьких лабораторій Росії та України була проведена на замовлення «Міжнародної конфедерації товариств споживачів» ( «КонфТС») спільно з науково-дослідним центром незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» (НДЦ НСЕ «ТЕСТ», Україна).

Як повідомляється в спільному прес-релізі, жодна з чотирьох лабораторій, в яких тестувалися заборонені Росспоживнаглядом українські сири, не знайшла в них рослинних жирів. У московських наукових інститутах було протестовано 22 зразки твердих сирів, куплених у Москві фахівцями «КонфТС» з 28 лютого по 5 березня переважно в мережевій торгівлі (в магазинах «Ашан» і «Сьомий континент»), а також на Лефортовському ринку. З них було 15 сирів українського виробництва, 5 - російського і 2 - білоруського. І тільки в одному зразку, зробленому в Татарії, був виявлений рослинний жир. Це підтвердили дві лабораторії за підсумками трьох досліджень.

Як заявив голова правління «КонфТС» Дмитро Янін, ймовірність будь-якої помилки виключається. Перед тестуванням зразки знеособлювати, вилучалася упаковка та маркування. «Сири готувалися таким чином, щоб лабораторії не могли ідентифікувати виробника і скоригувати результати в чиїхось інтересах», - уточнив він.

Як повідомлялося раніше, Росспоживнагляд з 7 лютого 2012 ввів заборону на ввезення сирів деяких українських виробників через те, що продукція не відповідає техрегламенту РФ на молоко і молочну продукцію. В результаті поставки українського сиру в РФ скоротилися вдвічі.

3 квітня міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко повідомив, що Україна і Росія домовилися про зняття обмежень на експорт сирів українського виробництва на російський ринок.

До цього фахівці Росспоживнагляду перевірили українське підприємство з виробництва сирів «Гадячсир». Під час перевірки пальмову олію виявлено не було, проте знайшли порушення в технологічному процесі на ділянках його дозрівання, упаковування, а також доставки компонентів для його виробництва.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.