Кияни встали на захист Адріївського узвозу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.04.2012 23:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17221

Сьогодні близько тисячі киян принесли будівельне сміття під офіс СКМ. Міліцейський спецназ пограв м’язами - постраждала дівчина госпіталізована.

Сутичка киян з міліцією біля офісу Ахметова

Варварське знищення Андріївського узвозу вивело на вуличну акцію протесту мешканців столиці. Серед демонстрантів була переважно молодь.

На початку акції кияни забрали сміття на місці зруйнованих будинків і рушили узвозом на вулицю Десятинну, де розташований офіс компаній Рината Ахметова. Але вже на підступах до нього дорогу демонстрантам перегородив «Беркут». Цього разу доблесні спецназівці намагалися поцупити у демонстрантів сміття. Рід час сутички один із міліцаїв вдарив дівчину, яка впала на асфальт, отримавши травму голови. Постраждалу від «лицарської руки» спецназівця госпіталізували у травматологію.

Втім, бажаючих принести сміття під офіс виявилося більше і врешті, з покладання символічних залишків узвозу, розпочався мітинг. Але, тільки Єгор Соболєв встиг сказати декілька фраз, «сили правопорядку» знову перейшли в наступ. Очевидно, з метою заволодіння цінним сміттям з будівництва.

Пристрасті заспокоїлися лише після того, як організатори мітингу, до яких приєднався нардеп Олег Ляшко, запевнили міліцейське керівництво, що по закінченю зібрання сміття приберуть самі демонстранти.

Активісти, які виступали на мітингу, наголошували, що руйнування Андріївського узвозу - улюбленого місця відпочинку багатьох поколінь киян - стало останньою краплею, після якої терпець урвався. Тепер всім очевидно, якщо зараз не зупинити варварів - завтра історічну частину тисячолітнього міста врятувати буде неможливо. Мітингуючі зажадали негайної відставки голови КМДА Олександра Попова, як такого, що продовжує традиції дерибану власності громади, започатковані «молодою командою» столичного голови Леоніда Черновецького. Звучала також вимога до прокуратури порушити кримінальну справу за фактом руйнування Андріївського узвозу, проте у реальність такої практично ніхто не вірить.

Керівництво компанї-забудовника ЕСТА не сховалося за спинами спецназу. Їхня представниця озвучила рішення акціонерів: фасади зруйнованих будівель будуть відновлені; у найстисліші терміни буде розроблено проектну документацію, після чого її відкрито обговорять фахівці і кияни; у відновлених будинках буде розміщуватися арт-центр, який передадуть безкоштовно у властість столичної громади; всі витрати на проектні і відновлювані роботи будуть здійснюватися за рахунок компанії СКМ.

Втім, кияни не повірили на слово і зажадали гарантій, зокрема фінансових: створення публічного фонду на суму зазначених робіт і у випадку невиконання обіцянок, всі гроші з цих рахунків мають перейти у власність столичної громади.

До громадян також звернувся депутат київради Віталій Кличко. Він зазначив, що досвід останніх років переконливо доводить: столичне самоврядування має формуватися переважно з киян, які люблять і цінують своє місто. Тільки у такий спосіб можна зупинити варварське знищення історичного обличчя міста. За його словами, чинний склад міськради не відповідає інтересам громадян, які його обрали. Зупинити вакханалію можливо тільки переобравши депутатський корпус.

Мітингувальники вирішили, що наступна акція протесту відбудеться 21 квітня о 12 годині і почнеться біля Десятинної церкви.

Приблизно о 21 годині кияни, прибравши сміття, розійшлися.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.