Вчені назвали чотири причини, які змушують людей відмовлятися від української мови

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 12.04.2012 19:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17231

Дослідження, проведене Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України та НІСД у 2006 році, засвідчило чотири групи чинників, які змушують людей відмовлятися від української мови.

Перший чинник - небажання бути «білою вороною», незнання мови та її не престижність. Другий - «психоідеологічна впертість» – ідейні вподобання, небажання поступатися «тискові», страх перед зміною власної особистості. Третій чинник - зневажливе ставлення, «непривабливість» української мови. І четвертий - ставлення до спілкування українською мовою як до другорядного, відсутність україномовного середовища, потреби спілкуватися українською («всі розуміють російську»).

Така ієрархія факторів уникання вжитку української мови простежується переважно в Центральному регіоні. У студентів Півдня, Сходу та Заходу на першому місці перебуває «психоідеологічна впертість». Російськомовні студенти, особливо регіонів, де їхня мова переважає, виявилися більш безкомпромісними в питанні переходу на українську, коли нею до них звертаються, аніж україномовна молодь, 90,6% котрої готові за нагоди відповідати російською.

«За декларованого толерантного ставлення до української мови російськомовні готові агресивніше захищати своє право розмовляти власною, тоді як толерантність україномовних громадян (особливо у Центральному регіоні) супроводжується згодою поступатися своїми позиціями у виборі мови спілкування насамперед із міркувань «непрестижності», «непривабливості» української та «відсутності потреби» говорити нею», - йдеться у статті вчених.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.