Голова ЦВК заявляє про загрозу нелегітимності виборів

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 12.04.2012 20:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17234

Голова ЦВК Володимир Шаповал заявляє про обмеження виборчих прав українців за кордоном внаслідок рішення Конституційного Суду про закордонні округи.

Про це йдеться в заяві голови ЦВК.

В ЦВК нагадують, що 5 квітня було оприлюднено рішення Конституційного Суду України № 7-рп/2012 щодо відповідності Конституції Закону України «Про вибори народних депутатів України» стосовно рівномірного віднесення закордонних виборчих дільниць до всіх одномандатних округів, які утворюються на території столиці України - міста Києва.
КС визнав неконституційними окремі положення частини 2 статті 22 закону «Про вибори народних депутатів України», згідно з якими закордонні виборчі дільниці на виборах депутатів Ради віднесені до мажоритарних округів, створених на території Києва.

«У зв’язку з цим, - заявив Голова ЦВК Володимир Шаповал, - виникла ситуація, коли фактично за наслідками цього рішення досить значна кількість громадян України, що мають право голосу (понад 435 тисяч осіб) і на законних підставах знаходяться закордоном, обмежені в реалізації цього права».
«Іншої юридичної оцінки ситуації, що склалася, об’єктивно не може існувати», - зазначив Володимир Шаповал.

На його думку, можна передбачати, що зазначена ситуація провокуватиме негативні оцінки майбутніх виборів аж до визнання їх нелегітимними.

Виправити цю ситуацію юридичними способами, - вважає голова ЦВК, - можливо лише двома шляхами. Або через надання Конституційним Судом відповідних роз’яснень, які б унеможливлювали обмеження активного виборчого права вказаній категорії громадян. Або – внесенням змін до виборчого законодавства з «м’яким» урахуванням згаданого рішення Конституційного Суду України. У свою чергу, Центральна виборча комісія не наділена інструментарієм для вирішення відповідного питання. Тому прошу вважати дану заяву зверненням до всіх уповноважених посадових осіб, які спроможні нормалізувати ситуацію».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.