Європейський суд починає розглядати справу Луценка

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.04.2012 10:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17251

17 квітня Європейський суд з прав людини розпочинає слухання у справі Юрія Луценка. Колишній міністр внутрішніх справ оскаржує свій арешт і тримання під вартою.

Юрій Луценко був заарештований 26 грудня 2010 року. 27 лютого 2012 року Печерський районний суд Києва визнав його винним у скоєнні посадових злочинів і засудив до 4-х років позбавлення волі із конфіскацією майна. Апеляційний суд Києва має розглянути апеляцію на вирок Печерського суду 15 травня, передає Радіо Свобода.

Тим часом Європейський суд буде з’ясовувати, чи був арешт Луценка застосований суто у контексті кримінальної справи, чи такою була оцінка його політичної діяльності? Розглядати справу Юрія Луценка у Європейському суді будуть публічно і суд зважить практично вона всі аргументи адвокатів колишнього міністра. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив доктор юридичних наук, професор Києво-Могилянської академії Станіслав Шевчук.

На птиання про аргументацію захсту, він ззаначив: «Практично на всі аргументи захисту, які були висунуті адвокатами, наскільки я розумію із тих комунікацій, які поширені Європейським судом. Перш за все, це – стаття 3, стосовно неналежного поводження з ув’язненим, ненадання медичної допомоги, стаття 5 – непропорційне застосування арешту, точніше суворість цього арешту в контексті цієї справи. І, звичайно, дуже є серйозним і одночасно цікавим для розвитку нашої правозастосовної практики щодо України – це стаття 18. Суд вивчить: чи дійсно арешт Луценка був застосований у контексті суто кримінальної справи, чи навпаки це було прикриттям, точніше своєрідна оцінка політичної діяльності пана Луценка? Тобто чи всі цілі застосування Кримінально-процесуального кодексу були передбачені не скільки для переслідування його, як кримінального злочинця, за думкою влади, а більше для того, щоб його вилучити із політичної боротьби».

Щодо процедури розгляду справи у Європейському Суді, Шевчук пояснив: «Справа Юрія Луценка має дуже серйозне значення, оскільки в Європейському суді відбувається публічне слухання, що є рідкістю в контексті справ проти України. Після стадії публічних слухань, суд буде вирішувати справу локально, між собою, в закритому режимі. Після закінчення публічних слухань, Європейський суд з прав людини має намір оприлюднити на своєму сайті відповідну інформацію, а також за тиждень оголосити дату оприлюднення рішення».

На питання, який вплив на європейських політиків матиме результат розгляду цієї справи, Шевчук відповів: «Безсумнівно, за процесом Луценка спостерігають всі європейські політики і не тільки європейські, але й політики інших країн. Можна сказати, що вся західна юридична громадськість спостерігає за цим. І це не випадково, оскільки Україна, вступаючи в Раду Європи, сама добровільно взяла на себе зобов’язання дотримуватися Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних них свобод, а також в гарантувати верховенство права та захист прав людини. І більше того, в контексті, забезпечити вільні, неупереджені та чесні вибори у жовтні 2012 року».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.