Презентовано книгу “Майже все про загибель В'ячеслава Чорновола”

Автор/джерело -  © 5 канал



Дата публiкацiї - 21.12.2006 08:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1727

“Майже все про загибель В'ячеслава Чорновола” - книжку з такою назвою презентували в Києві. Її автор, колишній правоохоронець Микола Степаненко переконує - лідера РУХу вбили.

У видАнні він наводить результати власного розслідування аварії в якій загинув Чорновіл. Каже зібрані докази свідчать - правоохоронці передчасно оголосили ДТП нещасним випадком, і приховали правду. Генпрокуратура вже перевіряє окремі твердження з книжки.

Зіткнення Камазу та Тойоти Чорновола в 99-му не було випадковим. Про це говорить кожен рядок книжки Миколи Степаненка.

Автор, колишній слідчий, екс-радник Луценка та член слідчої комісії Народного Руху, переконаний - лідера НРУ вбили. Степаненко запевняє - в своєму дослідженні навів чимало свідчень дивної недбалості слідчих.

Микола Степаненко, автор книги:
"Зробили експертизу у 99-му році, тут книжки є, ви прочитаєте про це, що подушки безпеки не спрацювали тому що було уповільнення на стільки і слабкий удар був подушки безпеки не спрацювали. Але це брехня. Машина вдарилась і на спідометрі зафіксовано шістдесят кілометрів. Спрацьовують подушки безпеки, це в характеристиках, тридцять кілометрів. І так далі. Чому це слідчий не бачив? Бачив. Чому вони не дістали датчики і не зробили експертизи?"

Жодної частини розбитого авто Чорновола не збереглося. Докази знищили після закриття справи в 2001-му. Як запевняє автор розслідування дивним чином зникають і свідки ДТП. Один з них помирає ніби від серцевого нападу, але в його тілі експерти знаходять сліди отрути, говорить Степаненко. Цей факт підтвержують і в Генпрокуратурі. Тут за президенства Ющенка поновили слідство у справі про загибель лідера Руху. На осінь 2006-го правоохоронці планували провести комп'ютерне моделювання обставин трагедії з допомогою іноземних експертів. Проте досі домовляються.

Олександр Бебель, прес-секретар Генерального прокурора України:
"Якщо експертиза проводиться на такому рівні, залучаються експертні установи іншої держави, то є певні технічні складнощі які мають бути узгоджені для того щоб сама експертиза була легітимною і була виключно в межах кримінально-процесуального кодексу, тобто її висновки могли лягати в основу доказування".

Результати експертизи, якими б вони не були, в прокуратурі оприлюднити не обіцяють. Натомість Микола Степаненко переконує - він пильно стежитиме за поновленим розслідуванням обставин трагедії і розповість про нього вже в наступному томі своєї книжки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.