В Росії зникли матеріали ревізій, які стосувалися Путіна

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 19.04.2012 12:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17282

Документи про махінації з держзакупівлями у Санкт-Петербурзі на початку 1990-х років, до яких нібито причетний Володимир Путін, таємничим чином зникли з архіву Адміністрації Президента.

Документи перевірки Контрольного управління у справі про махінації з держзакупівлями, які нібито мали місце у Санкт-Петербурзі на початку 1990-х років і в яких нібито був замішаний Володимир Путін, таємничим чином зникли. Результатами розслідування щодо так званої «доповіді Сальє», яке тривало майже 20 років, зацікавилося радіо «Свобода» і направило у Кремль офіційний запит. Відповіді чекати довелося майже два роки, і вона виявилася несподіваною.

У 1992 році за результатами парламентського розслідування депутати Ленради рекомендували відсторонити Володимира Путіна, тоді працівника мерії, від посади. Депутатська комісія Ленради на чолі з Мариною Сальє прийшла до висновку, що з Петербурга за кордон йшли природні ресурси за експортними ліцензіями, підписаними Путіним. Натомість до Петербурга мало надійти продовольство, але продовольство не надійшло. Ціна питання — на думку депутатів — не менше 100 мільйонів доларів.

Раніше ЗМІ повідомляли тільки про дві перевірки. Влітку 1992 року прокуратура Петербурга у відповідь на звернення депутатів Ленради з вимогою порушити справу за статтею «Зловживання владою або службовим становищем» винесла постанову про відмову «за відсутністю складу злочину».

Іншу перевірку у той же період проводило Контрольне управління адміністрації президента. В ході неї були виявлені серйозні порушення, після чого тодішній мер північної столиці Анатолій Собчак разом з Путіним був викликаний до Бориса Єльцина. Потім, однак, було прийнято рішення передати всі матеріали до представництва президента у Санкт-Петербурзі і Ленінградській області. У 1996-1998 роках Контрольним управлінням керували спочатку Олексій Кудрін, потім сам Володимир Путін. Контрольне управління Адміністрації президента згодом було перейменовано у Контрольне управління президента, а в 2004 році стало частиною Адміністрації президента.

Радіостанція «Радіо Свобода» вирішила дізнатися в апараті президента про долю справи тих часів. На ім’я прес-секретаря Наталії Тімакової було направлено лист з проханням надати можливість ознайомитися з матеріалами перевірки Контрольної управління щодо «доповіді Сальє».

Вперше радіостанція спробувала запитати ці документи ще два роки тому, незабаром після виходу інтерв’ю Сальє, в якому жінка повторила свої звинувачення проти прем’єра. Відповіді на запит не надійшло. Друга спроба була зроблена навесні минулого року, і знову в Адміністрації президента прохання журналістів проігнорували.

У червні 2011 року кореспондент радіостанції року особисто відніс листа, адресованого Наталії Тімаковій, в Адміністрацію президента. Звернення отримало номер 34858. Через місяць, протягом якого прес-служба повинна була розглянути звернення, відповіді не було, як не було її і згодом. «Свобода» стверджує, що на спроби з’ясувати долю петиції в прес-службі спочатку заявили, що «звернення з таким номером не існує», а потім визнали факт листа, але поскаржилися, що його «загублено».

Щоб отримати офіційне підтвердження факту втрати свого запиту, знову було звернення до Тімакової. Після кількох днів очікування і дзвінків у прес-службу замість офіційної відповіді прийшов факс. На запиті «Свободи» — рукописний напис (орфографія збережена): «Резолюція наступна: ці дані вже не зберігаються в архіві, допомогти нічим не можемо. 17.04.12».

Пізніше в Адміністрації президента повідомили, про те, що резолюція з граматичною помилкою виконана помічницею Тімакової Ольгою Абдурахмановою після консультацій з начальницею. Інших відомостей здобути не вдалося, зокрема: який термін зберігання документів в архіві Контрольного управління, на підставі якого наказу і коли вони були знищені.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.