У НКРЕ затвердили порядок доступу до ГТС України

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 19.04.2012 23:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17289

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), затвердила порядок доступу до єдиної газотранспортної системи (ГТС) України.

Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні в Києві в четвер.
"Таким чином, два документи, дуже важливі для Європи, - прядок доступу до ГТС і кваліфікації споживачів – нами розроблено і прийнято", - сказав у ході засідання глава НКРЕ Сергій Тітенко.

Як повідомлялося, прийняті Україною при вступі до Енергетичного співтовариства зобов’язання передбачають забезпечення вільного доступу всіх компаній до пропускної здатності газотранспортної системи країни.

Прийняття постанови дозволяє практичне застосування закону "Про ринок природного газу" в частині вільного доступу компаній до пропускної спроможності газопроводів країни.

Постанова визначає загальні принципи та процедури придбання суб’єктами господарювання прав на отримання послуг з транспортування газу по ГТС і його зберігання в підземних сховищах газу, а також особливості доступу до газотранспортної системи та газорозподільних мереж. Документ обумовлює порядок обліку газу, а також документальне оформлення його приймання-передачі.

Для отримання послуг з доступу до газопроводів кожен суб’єкт ринку повинен бути включений до реєстру, функції ведення якого покладаються на оператора ГТС.

Пропускна здатність газотранспортної системи України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, у тому числі в країни Європи 142,5 млрд куб. м, Молдову - 3,5 млрд куб. м.

Як повідомлялося, раніше Президент України Віктор Янукович запропонував створити для модернізації української ГТС тристоронній консорціум, що враховує інтереси як Росії, так і держав-членів ЄС. За даними ЗМІ, в консорціумі Росії та ЄС має належати по 33%, а Україна - 34%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.