Українські овочі втратили традиційний російський ринок

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 23.04.2012 12:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17304

Експорт українських огірків і томатів до Росії практично зупинився, повідомили експерти “АПК-Інформ: овочі і фрукти”.

За даними фахівців, на сьогоднішній день тепличні комбінати працюють тільки на внутрішньому ринку, на ринку РФ українські овочі втратили конкурентоспроможність через високу ціну.

Дійсно, в останні кілька днів ціни на цю продукцію в Росії демонструють впевнене зниження. Так, згідно моніторингу в порівнянні з минулим тижнем тепличний огірок на російському ринку став дешевше на 35-40%, а помідор впав в ціні на 15-20%.

І якщо різкий обвал цін на огірки в основному пов’язаний із сезонним зростанням пропозицій з російських господарств, то по томату головною причиною падіння став дешевий імпорт з Білорусі.

Зараз у Москві білоруський томат і огірок пропонуються великим оптом практично в одному діапазоні $ 1,8-2,1 за кілограм, тоді як українські виробники не опускають ціни на томат нижче $ 2,2-2,3 за кілограм, а огірок пропонують по $ 2, 6-2,8 за кілограм.

Для порівняння: російські теплиці зараз відпускають томат по $ 1,9-2,3 за кілограм, а огірок - по $ 1,7-2,4 за кілограм.

Варто зазначити, що для України припинення закупівель з боку Росії стало досить неприємною несподіванкою, адже саме на експорті комбінати сподівалися непогано заробити в період поминальних днів та травневих свят.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.