Магнітна буря, яка розпочалася вночі, триватиме до четверга

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 24.04.2012 14:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17315

Магнітна буря, що почалася на Землі у ніч на вівторок, може тривати до четверга, 26 квітня, повідомив директор центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери та розповсюдження радіохвиль (ІЗМІРАН) Сергій Гайдаш.

За даними центру прогнозу космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA), індекс геомагнітних збурень Kp, вимірюваний мережею наземних магнітних станцій, близько 20.00 за Києвом понеділка досяг "червоного" значення 5 - мінімального рівня, який вважається магнітною бурею. До 06.00 мск вівторка індекс зріс до значення 6, а потім знову знизився до "п’ятірки" - на цьому рівні він залишається і зараз.

Магнітні бурі на Землі починаються, коли у магнітосферу планети "вдаряють" викинуті Сонцем згустки плазми. Заряджені частинки викликають геомагнітні збурення, якщо вони досягають великої сили, це може призводити до збоїв в електронному обладнанні, перебоїв із радіозв’язком та в електричних мережах.

Як повідомив Гайдаш, нинішня буря зумовлена ​​серією викидів сонячних волокон - витягнутих плазмових утворень на Сонці, що формуються вздовж петель магнітного поля. За дисбалансу і розриву петлі ці волокна викидаються в космос.

"Була серія з викидів волокон кілька днів поспіль, у різних частинах сонця, вони були не дуже геоефективними, їхня швидкість була відносно невеликою", - сказав учений.

За його словами, швидкість плазмового згустку не перевищувала 380-400 кілометрів на секунду.

"Якби швидкість була 500-600 кілометрів на секунду, це була б виключно сильна магнітна буря", - сказав Гайдаш.

Він зазначив, що магнітосфера, можливо, буде залишатися збуреною протягом вівторка і навіть середи.

Додамо, що попередня магнітна буря сталася на Землі 13 квітня і тривала 12 годин.

За результатами дослідження, магнітна буря, що пройшла у березні, стала найінтенсивнішою з 2006 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.