Школа виживання. Українські інтернет-компанії почали масово тікати за кордон

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 24.04.2012 16:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17319

Після масштабних перевірок правоохоронцями інтернет-компаній Український он-лайн бізнес масово готується до переміщення своїх серверів за кордон.

Під "прес" правоохоронців першими потрапили компанія Футболка.ua, яка рекламувала в інтернеті свою продукцію, далі був файлообмінник ex.ua, "Дорожній контроль", інтернет-магазини Rozetka.ua та "Сокол". Це примусило більшість компаній подібного роду пакувати валізи.

"У мене є свій інтернет-магазин. Правда, не такий великий, але все ж. Дивлячись на те, що зараз відбувається в цій сфері, я думаю перенести свій сайт в одну з європейських країн, може, до Німеччини або Люксембург", - ділиться Олег Вороненко, власник сайту з продажу брендового одягу.

За словами голови Асоціації розвитку Інтернет-простору Віктора Левандовського, така ситуація може стати тенденцією для України, адже тримати свої сервери в українських дата-центрах стає небезпечно.

"Переїдуть всі ті, хто ще не переїхав за кордон. Там і хостинг дешевший, і безпечно. Не потрібно боятися, що хтось прийде і без судового рішення заблокує всі твої сервери", - повідомив він.

Хоча закону про Інтернет в Україні немає, юристи застерігають, що, переносячи свій сервер або сайт за кордон, компанії повинні подбати про всі юридичні нюанси, що стосуються захисту персональних даних.

"Інтернет-магазини повинні офіційно зареєструвати свої бази даних і в Україні, і в країні, куди вони переносять свої сервери. За кордоном до цього серйозний підхід", - повідомив юрист з міжнародного права, партнер юридичної фірми "Астапов і партнери" Олег Мальський.

Він зазначає, що персональні дані можуть бути лазівкою і для українських правоохоронців для притягнення до відповідальності компанії, які експортували дані українців за кордон, розмістивши свої сервери фізично в іншій країні. За його словами, в основному від цього можуть постраждати українські інтернет-магазини.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.