Будяк володіє протираковими властивостями

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 25.04.2012 01:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17327

Американські учені виявили, що протираковими властивостями володіє — чортополох! З молочного чортополоха виготовляється препарат силібінін, який володіє здатністю запобігати утворенню ракових пухлин в легенях і простаті.

Чортополох

Чортополох молочний (Silybum marianum, ще відомий як будяк, татарник, розторопша плямиста, мар`їн чортополох - ) з родини айстрових володіє сильними цілющими властивостями, про які відомо вже давно. У його насінні міститься безліч активних речовин, які мають антиоксидантні властивості, виводять отруту з печінки, допомагають при псоріазі, алкоголізмі й інших захворюваннях.

В аптеках сушене насіння цієї рослини можна побачити під назвою «Плоди розторопші». Збирають їх у серпні - вересні. Будяк - багаторічна рослина, що виростає до 60-150 см. Плоди чортополоха - плямисті, темно-коричневі або чорні насіння з чубчиком. Чортополох з давніх часів відомий здатністю позитивно впливати на роботу печінки і регенерувати її пошкоджені клітини. Особливість насіння молочного чортополоху в тому, що навіть у величезних дозах препарати не шкідливі і відсутні будь-які побічні ефекти від їх застосування.

Нещодавно вчені з онкологічного центру Університету Колорадо в Денвері (США), повідомляє «Компьюлєнта», виділили з чоротополоху інгредієнти, які вбивають ракові клітини і пригнічують здатність пухлини вирощувати нові кровоносні судини, необхідні їй для отримання поживних речовин.

Клітина ракової пухлини простати

Мова йде про чотири ізоформи силібіна. Гаган Діп з колегами протестували ефективність кожної з них. Миші, яких годували фітохімікатом ізосілібін B в дозуванні 50 або 100 мг на кг ваги, мали пухлини набагато меншого об`єму, ніж тварини з контрольної групи і ті, яких лікували трьома іншими ізоформами силібіна. Ізосилібін B ефективніше від усіх вбивав ракові клітини безпосередньо.

Однак знищення ракових клітин не єдиний спосіб пригнічення зростання пухлини. Не будемо забувати про здатність пухлини вирощувати нові кровоносні судини, які переносять поживні речовини. Організм встелює кровоносні судини ендотеліальними клітинами. І хоча ізосилібін B відмінно справлявся зі знищенням клітин ракової пухлини простати, він був майже безсилий проти ендотеліальних клітин. Зате з цим різновидом добре боровся силібін А.

Тепер дослідники мають намір протестувати суміш двох цих ізоформ - ізосилібіна B і силібіна А. Автори також зазначають, що всі ізоформи силібина діють проти ракових клітин, не пошкоджуючи при цьому здорові.

Результати дослідження опубліковані в веб-журналі PLoS ONE.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.