Уряд ФРН відреагував на екзекуцію над Тимошенко

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 25.04.2012 17:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17338

Голова МЗС Німеччини закликав український уряд забезпечити медичну допомогу Юлії Тимошенко та іншим ув’язненим опозиціонерам. У ЄС занепокоєні повідомленнями про голодування екс-прем’єра.

Федеральний уряд Німеччини "глибоко занепокоєний" станом здоров’я лідера української опозиції Юлії Тимошенко. Таке ж занепокоєння викликає і стан інших опозиціонерів, які перебувають в ув’язненні в Україні, заявив міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле у середу, 25 квітня, у Берліні.

Федеральний уряд очікує, що Тимошенко та іншим колишнім членам уряду буде надано необхідну медичну допомогу. Вестервелле наголосив, що уряд у Києві мусить дотримуватися свого однозначного правового зобов’язання надавати достатню медичну допомогу.

"Пропозиція федерального уряду забезпечити лікування Юлії Тимошенко в Німеччині чинна", - зауважив міністр закордонних справ ФРН. За словами Вестервелле, він особисто ще раз нагадав по це своєму українському колезі.

Запит українського уряду щодо надання медичної допомоги з Німеччини взято до уваги, пояснив очільник міністерства закордонних справ Німеччини. Нині, сказав Вестервелле, триває перевірка, "як і за яких передумов" така медична допомога могла би мати сенс.

Водночас Ґідо Вестервелле відхилив можливість бойкоту ігор європейської першості з футболу в Україні. "Я не прихильник закликів до бойкоту", - зауважив німецький міністр. Навпаки, наголосив Вестервелле, саме через значний інтерес громадськості "Євро-2012" є доброю нагодою уважніше подивитися на те, як в Україні дотримуються верховенство права та прав людини.

У Європі чекають роз’яснень

Занепокоєння повідомленнями про голодування Юлії Тимошенко висловила і Європейська комісія. Речник Єврокомісії, зокрема, закликав український уряд якомога швидше надати пояснення щодо ситуації довкола екс-прем’єра. Крім того, незалежні та компетентні представники та її адвокати повинні терміново і на достатній час отримати доступ до Тимошенко. За словами речника, Єврокомісія зачекає з подальшими коментарями, доки не отримає "надійну й об’єктивну інформацію" про ситуацію, що склалася насправді.

Відповідну заяву також зробила Рада Європи. "Голодування Тимошенко погіршить її й без того слабке здоров’я", - застеріг, зокрема, голова Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клод Міньон напередодні у Страсбургу. Міньон закликав уряд у Києві дозволити провести обстеження та лікування Тимошенко "незалежними лікарями". Крім того, представники міжнародної спільноти мали би отримати можливість відвідати ув’язнену опозиціонерку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.