Хроніки дерибану. Київрада дозволила спотворити Контрактову площу офісно-торгівельним центром

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.04.2012 22:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17343

Київрада дозволила реконструкцію Гостинного двору (1809 рік) на Контрактовій площі під торговельно-офісний центр.

Київрада надала дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки публічному акціонерному товариству «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація» на Контрактовій площі, 4 у Подільському районі для реконструкції будівлі Гостинного двору під торговельно-офісний центр.

Відповідне рішення підтримали сьогодні на сесії Київради 68 з 99 зареєстрованих в залі депутатів, повідомляє УНІАН.

Під час обговорення депутати пропонували внести корективи до підготовленого проекту рішення: або виключити слово «реконструкція» з тексту документу, або ввести додаткові пункти, в яких буде викладено обмеження щодо проекту нової будівлі на місці Гостинного двору.

Водночас на голосування було винесено перший варіант проекту рішення, який відразу підтримала більшість Київради.

Як повідомлялося раніше, Комісія Київради з питань культури і туризму не погодила проект рішення Київради щодо відведення земельної ділянки для реконструкції будівлі Гостинного двору під торговельно-офісний центр з паркінгом.

Як заявив голова комісії Олександр Бригинець, Гостинний двір підпадає під Закон України «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації». Хоча згідно з постановою Кабінету міністрів України від 15 серпня 2011 року № 1380 він був виключений зі списку пам’ятників архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави, але ніхто не скасовував закон, яким двір захищений від приватизації.

Проте акціонерне товариство «Укрреставрація» після виключення Гостинного двору з переліку пам’яток викупила у Фонду державного майна України будівлю Гостинного двору (10 тис. кв. м). Тепер акціонерне товариство звернулося до Київради з проханням виділити їм земельну ділянку під будівництво багатоповерхового торгово-офісного центру.

Бригинець нагадав, що Гостинний двір - торговельний комплекс на Контрактовій площі у Києві, зведений 1809 року замість старого двору (60-ті роки XVIII ст., архітектор Іван Григорович-Барський). Зараз у приміщенні Гостинного двору розміщено магазини, а також Державну наукову архітектурно-будівельну бібліотеку імені В. Г. Заболотного.

Тим часом, біля будинку Київради відбувалося народне віче киян.

Заклопотані дерибаном народні обранці так і не знайшли часу вийти до вибоців і принаймні послухати чого хоче народ.

А ті, чиї інтереси(за формальною ознакою) представляють депутати в органі місцевого самоврядування, протестували саме проти знищення історичного обличчя столиці України.

Оскільки ні очільник КМДА Олександр Попов, ні депутатська більшість не виконали обіцянок, які були надані киянам, після масових акцій протесту з захисту Андріївського узвозу та Пейзажної алеї, активісти провели своєрідну номінацію. Звання "найкращий політичний клоун" відповідно до інтернет-голосування киян отримав чинний мер-невидимка Леонід Черновецький. Почесне звання "найкращий окозамилювач" отриав Глава КМДА Попов.

Втім, громадські активісти столиці іншої реакції влади на свої вимоги й не очікували, оскільки вже звикли, що посадовці мерії вже не перший рік публічно кажуть одне, а роблять протлежне. Проте, наразі відступати кияни не збираються. Ні зараз, ні у майбутньому. А тим більше - на вибрах міського голови, які мають відбутися цього року, будуть як ніколи прискіпливо оцінювати кожного кандидата. Бо навала невігласів і клептоманів сягнула критичної межі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.