Чорнобильці висунули ультиматум Януковичу та Азарову

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 26.04.2012 22:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17344

Акція протесту проти намагань влади скоротити обсяги соціальної допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи відбулася в четвер біля Кабінету Міністрів та Верховної Ради.

Мітинг, у якому взяли участь понад дві тисячі людей, розпочався з молебню за загиблими в результаті аварії на ЧАЕС. Після нього, учасники заявили про сій ультиматум владі. Утім, влада наразі не відреагувала на вимоги мітингувальників.

Більшість постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи не отримують соціальної допомоги такого розміру, про який заявляють у Кабінету Міністрів, кажуть учасники мітингу. Крім того, частину з них можуть позбавити права отримувати кошти від держави. Серед таких і учасник акції Володимир Нестеренко, який за 26 років, що минули з часу аварії на ЧАЕС, втратив частину документів, які підтверджують його статус ліквідатора.

«Пенсії урізають, пільги усі хочуть познімати. Усі мої документи десь у КРУ, десь у СБУ, не знаю, де ще. Перевіряють. Доводять, що я не був там», – розповів Радіо Свобода Нестеренко.

Основна частина чорнобильців отримує допомогу від 800 гривень до 1500, заявив Радіо Свобода голова Всеукраїнського об’єднання ветеранів Чорнобиля в Івано-франківські області Євген Литовець. Водночас, за його словами, місцеві органи влади роблять усе можливе, щоб затримувати виплати, або взагалі, їх припиняти.

Відтак, учасники мітингу заявили про свій ультиматум владі. Вони вимагали виплачувати соціальну допомогу усім категоріям чорнобильців, виконати судові рішення щодо виплат 12 соціально незахищеним верствам населення та звільнити низку високопосадовців. Якщо влада не дослухається до цього ультиматуму, то акції протесту можуть втратити свій мирний характер, зауважив Євген Литовець.

«На сьогоднішній день стоїть питання не лише про наші ультимативні заяви, а назріває ситуація, коли вся Україна цього вимагатиме. Держава котиться у прірву. Люди вже далі терпіти не можуть. Шкода, що влада не чує, бо ті мітинги до добра ніколи не приводять. Вона не йде на компроміс з людьми. Вона навпаки поглиблює цю соціальну несправедливість. Нас кількість велика, тому влада мала би рахуватися. Вона мала би обличчям повернутися до наших вимог. А вимоги у нас не вигадані, а справедливі, дані Конституцією», – Литовець.

Підвищення відбувається умовно у два рази – Янукович

Утім, перший заступник міністра соціальної політики Василь Надрага в ефірі Радіо Свобода відзначив: «На сьогодні зроблені зміни, які дають можливість не на відсотки, а в рази збільшити фінансування. Ці гроші зафіксовані у бюджеті, зафіксовані у тому числі і в прийнятому законі про зміни до бюджету 2012 року. Тобто ці гроші вже є, і вони працюють».

Крім того, Президент Віктор Янукович, який з нагоди 26-х роковин трагедії закладав перший камінь у фундамент нового саркофагу над реактором ЧАЕС, після офіційної промови, відповідаючи на запитання журналістів, заявив: «Починаючи з 2011 року і в 2012 році також прийнята ціла низка рішень уряду щодо підвищення пенсій і соціальної допомоги чорнобильцям. У різних випадках це підвищення відбувається умовно в два рази. Сьогодні ліквідатори і інваліди-чорнобильці прирівняні до категорії інвалідів війни, фактично».

Учасники акції протесту заявили, що чекають виконання своїх вимог до полудня п’ятниці. Водночас, за словами організаторів, вони наразі не вирішили, що робитимуть, коли влада не відреагує на ультиматум.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.