На Марсі виявили схожі на земні сліди вулканічної активності

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 27.04.2012 14:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17351

Американські астрогеологи виявили в долині Атабаска на екваторі Марса можливі сліди вулканічної активності у вигляді характерних розломів і пагорбів, схожих за формою на раковину равлика, що утворилися в недавньому геологічному минулому Червоної планети.

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Science.

На сьогоднішній день багато астрономів вважають Марс недорозвиненим "планетарним ембріоном", який з невідомих причин так і не став повноцінною планетою.

Вважається, що в перші миті свого існування Червона планета практично не відрізнялася від своєї сусідки-Землі - у неї була атмосфера, океани, і на ній протікала повноцінна геологічна активність. Однак через мільярд років після формування в космос випарувалася велика частина атмосфери і океанів, а тектонічні процеси здебільшого припинилися.

Ендрю Раян (Andrew Ryan) і його колега Філіп Крістенсен (Philip Cristensen) з університету штату Арізона в місті Темпі (США) вивчали структуру долини Атабаска - щодо великої западини на екваторі Марса, яка, ймовірно, утворилася в результаті "водяного потопу" приблизно 200 мільйонів років тому.

"Долина Атабаска являє собою цікаву комбінацію з імовірно вулканічних і алювіальних форм рельєфу. На ній присутні великі плити або "тарілки", схожі на арктичні крижини. Моєю початковою метою було моделювання коливань температури на цих "тарілках", - пояснив Раян.

Дослідники аналізували знімки долини і прилеглих до неї плато і западини Цербера, отримані за допомогою камери HiRISE та інших інструментів автоматичних станцій Mars Reconnaissance Orbiter і Mars Odyssey. У процесі вимірювання температур Раян і Крістенсен натрапили на незвичайні спіральні форми рельєфу, які раніше вчені зустрічали тільки на Землі.

"Одного вечора, коли я повторно вивчав знімки з HiRISE, ми вперше помітили загадкові візерунки в південній частині западини Цербера. Насправді я майже пропустив цей кадр, вважаючи його мало корисним для дослідження, адже ця зона була надто далеко від північної частини долини, яка цікавила нас", - продовжив Раян.

За словами астрогеолога, ці "равлики" стають помітними для людського ока тільки при максимальному наближенні, оскільки на більш масштабних картинках вони зливаються з рівниною. Дослідники змогли добре розглянути їх, посиливши контрастність знімків HiRISE. Загалом геологи знайшли майже 200 подібних структур в долині Атабаска і на прилеглих до неї плато і западині Цербера.

Незвичайні спіралі за своєю формою збігаються з аналогічними структурами, які утворюються в активних тектонічних регіонах на Землі. Такі "раковини" можна зустріти в районі Гавайських островів, де вони утворюються завдяки взаємодії двох різнорідних потоків магми.

"На Марсі найбільші лавові "равлики" простягаються на 30 метрів - на Землі таких великих структур немає. Ми вважаємо, що лавові спіралі можуть бути присутні і в інших вулканічних провінціях на території Марса і в алювіальних долинах, що виникли завдяки геологічній активності. Я вважаю, що ми знайдемо набагато більше таких структур на плато Елізій", - підсумовує Раян.

Нагадаємо, нещодавно американські геологи виявили на Марсі скляні дюни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.