Політичний бойкот Євро-2012 стає реальністю

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 3.05.2012 10:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17365

Австрія офіційно оголосила, що її урядовці не приїдуть до України на матчі Чемпіонату Європи через ставлення Києва до екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Голландія та Німеччина поки що лише погрожують це зробити.

"Жоден член австрійського уряду не відвідає ці ігри – це наш знак солідарності", - сказав віце-канцлер та міністр закордонних справ Міхаель Шпінделеґґер, повідомляє агенція France Press.

За його словами, Відень хоче надіслати Києву політичний сигнал.

Раніше цього тижня федеральний канцлер Австрії Вернер Файнманн уже оголосив, що не відвідуватиме матчі Євро-2012 в Україні.

Тим часом міністр у справах спорту Норберт Дарабос сказав, що не поїде на товариський матч між збірнами Австрії та України, який має відбутися 1 червня в Інсбруку.

У 2008 році Австрія і Швейцарія приймали футбольний Чемпіонат Європи.

Голландія погрожує бойкотом

Голландські урядовці не приїдуть до України на матчі Євро-2012, якщо Київ не поліпшить ситуацію з верховенством права, в тому числі, у випадку з екс-прем’єром Юлією Тимошенко, сказано в заяві МЗС Голландії.

"Якщо найближчим часом в Україні не з’явиться видимих поліпшень із верховенством права і, зокрема, в лікуванні ув’язненої колишньої прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, уряд утримається від візиту на матчі Чемпіонату Європи в Україні", - йдеться в заяві міністра закордонних справ Голландії Урі Розенталя.

Голландський уряд розглядає проведення Євро-2012 як "обов’язок для українського уряду докласти додаткових зусиль у сфері прав людини".

"Україна має тепер зрозуміти, що їй робити. Лікування і дії, які проводять з Юлією Тимошенко та іншими ув’язненими, мають відповідати міжнародним стандартам", - сказав пан Розенталь.

Як сказано в заяві, Голландія порушить українське питання під час наступної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, яка відбудеться 14 травня. В міністерстві не виключають, що проти України можуть вжити "конкретних заходів".

У відомстві також нагадують, що минулого року представники Ради Європи вивчали умови в українських в’язницях, у тому числі, в ситуації з пані Тимошенко. Голландія закликає Раду Європи оголосити результати своїх спостережень.

"М’яч на стороні Януковича"

У Німеччині повідомляють, що ще не вирішили, чи офіційно бойкотуватимуть матчі Євро-2012 в Україні.

Як заявив міністр закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле газеті Bild, це залежатиме від рішень української влади, які, зокрема, стосуються справи Юлії Тимошенко.

"Рішення буде прийняте у відповідний час, залежно від рішень, ухвалених в Україні", - сказав міністр.

"Як керівник МЗС, я шукаю способу уникнути бойкоту... Ми ведемо розмови з урядом у Києві, аби виробити рішення", - додав він.

Пан Вестервелле сказав, що "дуже занепокоєний" станом здоров’я Юлії Тимошенко та умовами її утримання у виправній колонії.

Він зазначив, що Україна, вступивши до Ради Європи, взяла на себе зобов’язання дотримуватися прав людини, чого й очікують зараз від української влади європейські політики.

"Ми хочемо, аби Україна була частиною європейської родини. Тому не будемо сидіти тихо, коли там порушують базові права людини", - сказав він.

"М’яч зараз на стороні Президента Януковича", - додав міністр.

"Повернення до холодної війни"

За кілька минулих днів ряд європейських політиків, передусім з Німеччини та Італії, закликали бойкотувати матчі Євро-2012 в Україні після того, як Юлія Тимошенко минулого тижня заявила про її побиття працівниками колонії та оголосила голодування.

У понеділок президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу також сказав, що не приїде на Євро-2012.

Свій візит в Ялту на саміт президентів країн Центральної Європи скасував і чеський президент Вацлав Клаус.

Офіційний Київ назвав можливий бойкот Євро-2012 "поверненням до холодної війни" і спробою "зробити спорт заручником політики".

"Привертає увагу той факт, що які б розбіжності не виникали в німецьких політиків з урядами інших країн, ніхто з них навіть натяком не пропонує бойкотувати великі спортивні заходи, заплановані у цих державах найближчими роками", - сказав речник українського МЗС Олег Волошин.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.