Україна втрачає позитивний імідж

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 21.12.2006 18:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1737

Директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий вважає, що сьогодні зовнішня політика України стає розмінною картою у внутрішньополітичній боротьбі.

За словами експерта, сфера зовнішньої політики, що має потребу у виваженості і прогностичності, просто використовується різними політичними силами у своїх інтересах, що не мають нічого спільного з національними.

"Сьогодні моє спілкування з закордонними дипломатами, іноземними журналістами говорить про те, що ми втрачаємо тижнями часточки свого позитивного міжнародного іміджу", - сказав він.

Він зазначив, що в ситуації, коли міністра закордонних справ Бориса Тарасюка не пускали на засідання уряду, виникає питання: "Що там роблять народні депутати, які повинні приймати закони, і що робить державна охорона і чиновники замість того, щоб виконувати свої посадові обов’язки?".

"Суть питання в тому, що одна з політичних сил намагається домінувати у всіх сферах розвитку України, у тому числі в тих, котрі є компетенцією Президента", вважає Чалий.

Він висловив подив, що політики в цих умовах зайняли політику правового нігілізму.

На думку експерта, зараз фактично створюються деякі спроби підмінити зовнішню політику України різними сурогатами. "Тобто, немає такого поняття, як зовнішня політика коаліції, не може бути зовнішньої політики Кабінету міністрів або прем’єр-міністра, навіть не може бути зовнішньої політики Президента, є зовнішня політика України", - додав він.

Чалий прогнозує, що конфліктна ситуація буде продовжуватися.

На його думку, є два варіанти вирішення проблеми: або через чітке нормування шляхом внесення додаткових змін у Конституцію, або через закони про Кабінет міністрів, про Президента, про опозицію.

"Якщо йти шляхом боротьби повноважень, то вона, зрештою, призведе до відкритого протистояння. Хоча сьогодні ще залишається шлях чіткого слідування законодавству, політичній відповідальності і домовленостям про чіткий розподіл впливів", - вважає експерт.

"Я думаю, що прем’єр-міністрові і Кабінетові міністрів є чим займатися з погляду внутрішньої політичної ситуації, економіки, енергетики, а керування зовнішньополітичною сферою на сьогодні забезпечено досить професійно", - додав він.

Чалий також вважає, що зараз не найкращий момент для візиту Президента Росії Володимира Путіна в Україну і для початку переговорів про зону вільної торгівлі з ЄС.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.